La MAEIE a fost vernisată o expoziție consacrată istoriei costumului diplomatic românesc

Cu ocazia marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și România, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a avut loc vernisajul expoziției „Istoria costumului diplomatic românesc”, eveniment organizat în comun cu Ambasada României, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, citat de IPN.

În luarea sa de cuvânt, ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat relația specială dintre România și Republica Moldova, scurtă pe scara istoriei, dar densă și plină de substanță. „Relațiile bilaterale dintre cele două țări au un caracter special deoarece au la bază cinci fundamente: filonul identitar comun, un cadru juridic de excepție, legăturile inter-instituționale și inter-personale solide, faptul că România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova și, nu în ultimul rând, empatia și solidaritatea, reafirmate cu ocazia sprijinului reciproc oferit în contextul crizei pandemice COVID-19. În acest tablou general, expoziția de costume diplomatice românești vine să substanțieze caracterul special al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova”, a subliniat ambasadorul român.

România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, a menționat ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu. „România a fost întotdeauna alături de Republica Moldova, atât în primele zile ale independenței, cât și în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Este important ca diplomații să lase lucruri fizice, care dăinuie și supraviețuiesc atât modei, cât și activității acestora. Scopul nostru este ca la o ulterioară expoziție de acest gen să fim noi cei demodați, dar podurile construite de noi să asigure buna circulație a oamenilor peste râul Prut”, a menționat oficialul moldovean.

Ambasadorul României a oferit pentru biblioteca Institutului Diplomatic al MAEIE câteva exemplare din două lucrări bilingve, română și engleză, scrise pe baza unor documente de arhivă, intitulate: „România în Mica Înțelegere. Alianța defensivă la centenar” și „România și Polonia: un secol de alianță”.

Expoziția va rămâne la sediul MAEIE până pe data de 5 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.