La gimnaziul din Popeasca a fost inaugurată o ludotecă, cu sprijinul Italiei

În incinta gimnaziului din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă, a fost inaugurată o ludotecă – un spațiu de joacă și socializare pozitivă în care copiii pot petrece timp de calitate. Inițiativa face parte din programul de urgență pentru Ucraina și țările învecinate, finanțat de Cooperarea Italiană, în valoare totală de 46,5 milioane de euro, din care 6,5 milioane de euro sunt dedicate în mod special Moldovei, transmite IPN.

Deschiderea ludotecii, prima din cele patru programate, este rezultatul programului „PACE: Protecție, Ospitalitate, Cultură, Educație”, finanțat de Cooperarea Italiană cu o contribuție de 1,2 milioane de euro și implementat de organizația „Amici dei Bambini”, în colaborare cu partenerii locali Demos și Centrul de Cooperare Sud.

Inițiativa își propune să sprijine gospodăriile (ce însumează peste 14 mii de persoane) prin intervenții care vizează consolidarea facilităților școlare, instruirea personalului didactic, îmbunătățirea accesului la servicii sociale și de sănătate, integrarea pe piața muncii și furnizarea de sprijin psihosocial în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Anenii Noi, Dondușeni și Edineț din Republica Moldova.

Raionul Ștefan Vodă, unde a fost deschisă ludoteca, este situat la mică distanță de frontiera moldo-ucraineană și are 5 617 elevi, dintre care 11% sunt de origine ucraineană. Prezența semnificativă a copiilor și tinerilor din zonele de război a făcut necesară implementarea unor măsuri care să faciliteze integrarea acestora în sistemul de învățământ local.

„Cadrul relațiilor bilaterale este excelent. În strânsă cooperare cu Guvernul moldovean, acționăm eficient și concret în favoarea populației moldovenești și a refugiaților ucraineni pe care îi găzduiește. Tot în acest fel, sprijinim procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană”, a declarat la ceremonia de inaugurare ambasadorul Italiei în Moldova, Lorenzo Tomassoni.

Șeful biroului Agenției Italiene pentru Cooperare și Dezvoltare (AICS) din Kiev, Pietro Pipi, a menționat că, în timpul verii, prin intermediul proiectului AICS, a fost organizată și o tabără de vară la care au participat copii ucraineni și moldoveni, promovând, în plin spirit european, un climat de integrare și de împărtășire între cele două comunități.

În ultimii doi ani și jumătate, Italia a alocat Moldovei 45 de milioane de euro prin intermediul Cooperării Italiene și al Fondului pentru migrație, prin proiecte implementate în colaborare cu diverse agenții ale ONU, inclusiv ICNUR, UNICEF, PNUD și OIM. În următorii trei ani, Italia va continua să sprijine această țară cu încă 45 de milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.