La finele anului, activele oficiale de rezervă al BNM au constituit 3 783,54 mln dolari

La finele anului trecut, activele oficiale de rezervă au constituit 3 783,54 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 103,07 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie, când activele au însumat 3 680,47 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale, în valoare de 59,28 milioane de dolari. Este vorba despre 49,95 milioane dolari primiți de la Banca Europeană de Investiții, 3,82 milioane primiți de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare în cadrul unor proiecte pentru susținerea programelor din sectorul drumurilor și 3,65 milioane de dolari primiți de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare în cadrul unor proiecte de răspuns de urgență la COVID-19.

Un alt factor care a contribuit la majorare îl reprezintă intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută: 41 de milioane de dolari, precum și aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul, în valoare 34,53 milioane de dolari. Este vorba și despre înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor debursate de Comisia Europeană pentru suport bugetar – 6,13 milioane de dolari etc.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile Ministerului Finanțelor în valoare de 26,76 milioane de dolari, precum și plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 9,44 milioane de dolari. Printre factori se mai numără plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în valoare de 4,15 milioane de dolari, dar și reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,45 milioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.