La Cocieri a fost dezvelit un monument pentru cei căzuţi pe câmpul de luptă
Un monument al civililor şi militarilor care au murit pe platoul de luptă de la Cocieri, în martie 1992, a fost dezvelit sâmbătă, 6 august, în localitate. La eveniment au participat oficiali, veterani, voluntari şi familiile celor căzuţi, transmite Info-Prim Neo.
„Este ştiut că un popor nu are prezent şi viitor atât timp cât nu îşi cinsteşte trecutul. Este o datorie morală a fiecărui din noi să păstrăm vie memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă în 1992. Astăzi am pus încă o piatră la temeia statului suveran şi independent Republica Moldova”, a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, prezent la ceremonie.
Primarul satului Cocieri, Ion Miţcul, a spus că ideea unui astfel de monument a apărut încă în 2004. Lucrările de construcţie au început în 2009, la iniţiativa Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Dubăsari şi Asociaţia Veteranilor de Război 1992 din Cocieri.
„Cei care au apărat statalitatea Moldovei merită să fie elogiaţi. Răspunderea cea mai mare este a noastră. De datoria noastră, a celor rămaşi, este să-i cinstim şi să le păstrăm vii faptele în timp. Au fost nevoiţi să lupte piept la piept şi şi-au dat viaţa pentru ca noi să avem o viaţă mai bună, un cer mai liniştit”, a spus Ion Miţcul.
Pe piatra de granit au fost trecute numele a 64 de oameni care au căzut pe platoul de luptă de la Cocieri. Lucrarea a costat 422 de mii de lei, sursele financiare fiind alocate din bugetul local, bugetul de stat, dar şi din donaţii. Monumentul reprezintă trei elemente încrustate, în formă de cruce, care simbolizează suveranitatea, statalitatea şi independenţa Republicii Moldova.
„Cei care au căzut pe câmpul de luptă în războiul de la Nistru nu doar au rămas în memoria nostră ca nişte eroi, ei sunt cei care au luptat şi au apărat integritatea ţării, fără să se gândească că au lăsat acasă familii, copii şi oameni dragi”, a spus preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Dubăsari, Agachiev Andrei.
Numărul exact al victimelor războiului de la Nistru nu este cunoscut nici astăzi. Potrivit unor date neoficiale, difuzate de mai multe surse, în războiul din 1992 au murit aproape 300 de combatanţi şi civili. Ziua de 2 martie a fost proclamată de către Parlament Ziua Memoriei.