Paștile Blajinilor înseamnă Paștile celor fericiți, al celor adormiți. E același Paști de acum o săptămână. Doar că de Paști se serbează cu mielul pascal pe masă, iar de Paștile Blajinilor se merge la cimitir și se roagă pentru cei răposați. Solicitat de IPN, preotul de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chişinău, Petru Storoja, a spus că la cimitir se duce cu lumânări din ceară curată, cu ouă roșii, cozonac, tămâie, agheasmă și rugăciune pentru răposați.
De Paştile Blajinilor, de dimineață, creştinii este bine să se roage la biserică pentru cei adormiți, după care pot merge la cimitir. Acolo, la dorinţă, este chemat preotul la mormânt pentru a face rugăciunea. Este aceeaşi rugăciune care a fost făcută de dimineaţă în biserică. După aceasta se dă de pomană un ou roșu și cozonac.
Preotul spune că astăzi este profanată tradiţia de a merge la cimitir de Paştile Blajinilor. Cimitirul este „dormitorul” celor adormiți, unde nu mâncăm, unde totul este curat. Unii însă fac mese copioase. Preotul a chemat creștinii să-i pomenească pe răposați cu rugăciune și milostenie. Cât despre pomeni, acestea se dau celor nevoiași. Nu se face schimb de daruri între rude și prieteni. Răposații sunt pomeniți pe tot parcursul anului. Nu trebuie așteptat Paştile Blajiilor pentru a merge la cimitir.