La Chișinău va fi organizat un forum internațional de arhitectură și inovare tehnologică

Personalități recunoscute ale arhitecturii și lideri ai profesiei se vor reuni pe 28 februarie la Chișinău în cadrul unui forum internațional organizat de SHARE Architects din România, în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din Republica Moldova. Organizatorii promit un networking profesional la cel mai înalt nivel.

La eveniment vor participa specialiști din Republica Moldova, România, Marea Britanie, Elveția, Franța și Turcia. Într-o conferință de presă la IPN, președintele UARM, Iurie Povar, a declarat că evenimentul este organizat în parteneriat cu compania SHARE Architects din România, care are o experiență vastă în domeniu. „ Circa 15 țării sunt antrenate în procesul de desfășurare a contactelor profesionale. Sperăm că la Chișinău, pentru prima dată, această manifestare se va desfășura cu succes. Ne pregătim de mult timp și în acest proces este implicat foarte mult Ministerul Culturii. În lista partenerilor este și Direcția municipală arhitectură, urbanism și relații funciare”, a notat Iurie Povar.

În cadrul forumului vor fi abordate problemele stringente din domeniu. Este vorba despre experiența internațională în domeniul protejării zonele istorice din Europa. Va fi și o prezentare a proiectului în derulare „Planul Urbanistic Zonal al nucleului istoric al Chișinăului”. Se va discuta și despre organizarea concursurilor de arhitectură și urbanism în practica țărilor europene. „Probabil că ceea ce apare în Chișinău și în alte orașe din țară nu este tocmai agreat de publicul de specialitate – este rezultatul faptului că practic toți investitorii sau beneficiari din Moldova ratează procedura de organizarea a concursurilor de arhitectură și urbanism”, menționează președintele Uniunii Arhitecților.

Aurelia Carpov, membră a Consiliului de administrare UARM, a transmis mesajul fondatorului SHARE Architects, Florin Mindirigiu, în care acesta menționează că este încântat de faptul că și Chișinăul se adaugă pe harta platformei sale vaste, alături de alte capitale europene, precum București, Atena, Belgrad, Bratislava, Budapesta, Cracovia, Ljubljana, Nicosia, Praga, Sarajevo, Pristina, Tirana, Sofia și Skopje. „Această primă ediție ne dă oportunitatea de a ne îndeplini misiunea asumată, acea de a crea cu un puternic caracter intercultural un punct de întâlnire și de dezbatere dintre profesioniștii din domeniul arhitecturii, dar și actori din domenii conexe. De a promova arhitecții din Republica Moldova în Europa, precum și de a le oferi informații actuale și inspirație prin prezentările invitaților noștri de prestigiu”, a citat Aurelia Carpov din mesajul lui Florin Mindirigiu.

La forumul din 28 februarie sunt așteptate personalități recunoscute ale arhitecturii și lideri ai profesiei. Printre ei se numără Maurizio Meossi, Associate Director, Zaha Hadid Architects în Marea Britanie, Anouk Legendre, Partener XTU din Franța, Kerem Yazgan, co-fondator Yazgan Design Architecture din Turcia, Davide Macullo, fondator Davide Macullo Architects din Elveția, Raluca Șoaită, fondator Tesseract Architecture din România etc.

Vicepreședintele Uniunii Arhitecților, Sergiu Tronciu, decan al Facultății design a UTM, a declarat că la eveniment vor fi și reprezentanți ai domeniului din țară. Este vorba despre  Maxim Calujac, fondator Calujac Studio, Alexandrin Buraga, fondator AB + Partners, dar și alți arhitecți care vor veni cu mesaje interesante la capitolul problemei actuale în arhitectură și nu doar din Republica Moldova. La forum va fi acordat un premiu special – „SHARE OPERA OMNIA AWARD” pentru un arhitect din Republica Moldova, cunoscut pentru mai multe obiective cheie din Chișinău.

International Architecture and Technology Innovation Forum – SHARE Chisinau 2023 cu tema „Living and Working Architecture” va avea loc pe 28 februarie la Madison Park Chișinău, începând cu 10.00.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.