Părinţii solitari şi cei care au adoptat un copil vor putea beneficia de servicii de consiliere în cadrul unui centru de resurse din capitală. Centrul va fi deschis până la sfârşitul anului curent şi are scopul de a diversifica serviciile de zi pentru a evita instituţionalizarea copiilor.
Solicitat de IPN, coordonatorul de proiect al Organizaţiei „Copil-Comunitate-Familie” (CCF) Moldova, Olesea Lujan, a menţionat că în prezent Casa municipală specializată pentru copii este în proces de reformare, iar în interiorul acesteia vor fi dezvoltate mai multe servicii sociale de zi.
„Centrul de resurse va oferi servicii pentru părinţi şi copii, dar şi pentru specialişti. Vor fi servicii destinate prevenirii instituţionalizării copiilor, consiliere psihologică, juridică. Dacă vor fi necesităţi din partea beneficiarilor, ar putea fi prestate şi servicii psihiatrice, kinetoterapie pentru copii şi părinţi. De asemena, vor fi prestate servicii pentru părinţii adoptatori, care vor fi instruiţi pre şi post-adopţie”, a mai menţionat coordonatorul de proiect.
Olesea Lujan a spus că orice potenţial adoptator trebuie să frecventeze cursuri de instruire, nu doar unul iniţial, dar şi cursuri periodice. În dependenţă de problemele pe care le au cu un copil în adopţie, părinţii vor putea beneficia de consiliere. Un alt domeniu care va fi acoperit de centru este consolidarea capacităţilor specialiştilor din domeniul protecţiei copilului.
„Deschiderea centrului este coordonată cu Direcţia municipală de protecţie a drepturilor copilului. Scopul nostru este să reducem numărul copiilor instituţionalizaţi prin diversificarea serviciilor de zi, care vor oferi sprijin familiei ca să nu abandoneze copilul”, a specificat Olesea Lujan.
Proiectul de deschidere a Centrului de resurse pentru părinţi este sprijinit financiar de către organizaţiile „Oak Fundation” şi „Hope and Homes for Children” (HHC) din Marea Britanie.