Un centru de formare a tehnicienilor pentru staţii de biogaz, unde vor fi pregătiţi specialişti calificaţi pentru dezvoltarea şi operarea fabricilor de biogaz, urmează să fie inaugurat până la finele acestui an la Colegiul de Ecologie din Chişinău, în cadrul unui proiect-pilot de parteneriat cu o companie germană. Un acord preliminar în acest sens a fost discutat de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai Colegiului de Ecologie şi ai companiei germane Kuntschar&Schluter, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei se menţionează că în Republica Moldova funcţionează patru uzine de producere a biogazului, care este utilizat pentru obţinerea energiei electrice şi termice. Compania Kuntschar&Schluter şi-a propus extinderea reţelei uzinelor de biogaz pe teritoriul Republicii Moldova, iar proiectul de parteneriat cu Colegiul de Ecologie vine să pregătească specialişti calificaţi în acest domeniu, cu perspective de angajare.
Compania Kuntschar&Schluter, care reprezintă un consorţium de companii germane specializate în acest domeniu, va susţine dotarea Centrului cu echipament şi utilaje de profil, precum şi va asigura schimbul de experienţă şi bune practici dintre specialiştii moldoveni şi cei din Germania, în vederea managementului de lungă durată a Centrului de formare a tehnicienilor pentru staţii de biogaz. Proiectul de parteneriat se va desfăşura timp de un an şi jumătate, perioadă în care vor fi instruiţi circa 60 de elevi.
Proiectul de parteneriat cu compania Kuntschar&Schluter va permite Colegiului de Ecologie să-şi extindă oferta educaţională în domeniul energiei regenerabile şi a biogazului.