Italia ocupă poziția a treia în clasamentul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, cu un volum de schimburi comerciale în prima jumătate a anului curent de circa 300 mln dolari. În Moldova sunt înregistrate peste 700 de întreprinderi cu capital italian, iar volumul investițiilor efectuate de către aceste companii este de circa 90 mln dolari. Statisticile au fost prezentate în deschiderea celei de-a cincea ediții a „Forumului companiilor italiene și mixte moldo-italiene”. Evenimentul are loc în cadrul săptămânii de afaceri „Moldova Business Week”, transmite IPN.
Potrivit viceministrului economiei și infrastructurii Vitalie Iurcu, Republica Moldova contează pe investițiile din partea Republicii Italiene și își va continua agenda de reforme pentru a le atrage. Astfel, va continua optimizarea numărului de acte permisive de activitate în Republica Moldova, reforma ce ține de reglementarea controlului din partea statului. Agențiile cu funcții de control au fost deja reduse de la 67 la 18, iar începând cu 2018 numărul de rapoarte pe care companiile trebuie să le prezinte pe an se va reduce la unul singur.
Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, consideră că dialogul continuu dintre instituții și întreprinzători este fundamental, iar Italia reconfirmă că este un partener principal pentru Moldova. Potrivit ambasadoarei, ar fi bine ca prezența italiană în Moldova să fie în continuă creștere și țările să profite inclusiv de beneficiile pe care le oferă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în domeniul afacerilor.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a remarcat că acest eveniment este o oportunitate perfectă de a dezvolta relațiile economice și de cooperare dintre cele două țări. Potrivit ambasadorului, Uniunea Europeană lucrează alături de autoritățile Republicii Moldova pentru a continua reformele care ar oferi condiții pentru business și investiții, acțiuni care ar face din Moldova un partener puternic și competitiv, inclusiv din punct de vedere economic.
Nicolae Mârza, reprezentantul unei companii mixte moldo-italiene care produce brânzeturi, spune că ar fi un avantaj dacă Moldova ar obține certificare pentru a exporta produse lactate în UE. În lipsa acestei oportunități, singura piață de desfacere pentru companie este Republica Moldova.
La cea de-a cincea ediție a „Forumului companiilor italiene și mixte moldo-italiene” participă aproximativ 100 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Italia care activează pe teritoriul Republicii Moldova. Evenimentul este organizat de Ambasada Italiei la Chisinau în Colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-italiană și Camera de Comert Italo-Moldavă.