La Chișinău s-a desfășurat cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI

La Chişinău s-a desfăşurat cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale şi a dezastrelor

În perioada 29-30 martie 2018, Curtea de Conturi a Republicii Moldova a organizat, în cooperare cu Curtea de Conturi a Ucrainei cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale  şi a dezastrelor.

Evenimentul a început printr-un minut de reculegere   în memoria victimelor tragediei produse în oraşul rus Kemerovo.

Misiunea Grupului de lucru întrunit în capitala  Republicii Moldova a fost de a consolida conlucrarea în domeniul dezvoltării potenţialului de audit, coordonarea eforturilor  statelor europene în gestionarea acţiunilor cu impact de prevenire şi lichidare a consecinţelor catastrofelor naturale.

Veaceslav Untila, Preşedintele Curţii de Conturi  a Republicii Moldova, s-a adresat cu un cuvînt de salut, accentînd că “obiectivele de dezvoltare strategică  ale Grupului de lucru vin să suplinească eforturile comune ale instituţiilor  supreme  de audit EUROSAI de a identifica cele mai relevante subiecte legate de prevenirea  şi lichidarea  consecinţelor dezastrelor şi de a conlucra în cadrul desfăşurării eficiente a auditurilor pe această temă.”

De asemenea, obiectivele  Grupului de lucru au vizat iniţierea şi coordonarea internaţională a auditurilor comune/paralele în domeniile relevante pentru activitatea Grupului de lucru; schimbul de  cunoştinţe  în efectuare de audituri în domeniul prevenirii şi lichidării consecinţelor catastrofelor.

Participanţii la şedinţele de lucru s-au referit în luările lor de civînd la situaţii concrete identificate în ţările pe care le reprezintă, conturînd în final un tablou general al provocărilor generate de dezastre, calamităţi şi gestionarea problematică a deşeurilor.

Dat fiind  caracterul actual al acestor subiecte şi pentru Republica Moldova, instituţia supremă de audit de la Chişinău a completat îngrijorarea colectivă a Grupului de lucru cu propunerea ca împreună cu Curtea de Conturi a Ucrainei să întreprindă în mod coordonat activităţi de auditare a bazinului fluviului Nistru.

Un asemenea Proiect  ar aduce mai multă claritate asupra problemelor de mediu din zona acestui important bazin acvatic. Iniţiativa echipei CCRM  are ca scoop consolidarea capacităţilor pentru eliminarea ruscurilor provocate de problemele din acest areal şi buna informare a  instituţiilor abilitate şi a decidenţilor pentru  formularea soluţiilor care se impun.

CCRM  face uz de instrumentele de lucru ale Grupului EUROSAI, pornind de la caracterul regional şi internaţional  al problemelor  pe care le poate genera neabordarea la timp a subiectelor de mediu.

Implicarea pe care o arată CCRM  pe dimensiunea ocrotirii naturii şi prevenirei unor situaţii grave este dovada că instituţia supremă de audit a ţării îşi asumă responsabilităţi şi preocupări care decurg din interesele imperative ale societăţii. 
 

Curtea de Conturi a Republicii Moldova
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire


 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.