La Chişinău s-a desfăşurat cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale şi a dezastrelor
În perioada 29-30 martie 2018, Curtea de Conturi a Republicii Moldova a organizat, în cooperare cu Curtea de Conturi a Ucrainei cea de-a IV întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamitaților naturale şi a dezastrelor.
Evenimentul a început printr-un minut de reculegere în memoria victimelor tragediei produse în oraşul rus Kemerovo.
Misiunea Grupului de lucru întrunit în capitala Republicii Moldova a fost de a consolida conlucrarea în domeniul dezvoltării potenţialului de audit, coordonarea eforturilor statelor europene în gestionarea acţiunilor cu impact de prevenire şi lichidare a consecinţelor catastrofelor naturale.
Veaceslav Untila, Preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova, s-a adresat cu un cuvînt de salut, accentînd că “obiectivele de dezvoltare strategică ale Grupului de lucru vin să suplinească eforturile comune ale instituţiilor supreme de audit EUROSAI de a identifica cele mai relevante subiecte legate de prevenirea şi lichidarea consecinţelor dezastrelor şi de a conlucra în cadrul desfăşurării eficiente a auditurilor pe această temă.”
De asemenea, obiectivele Grupului de lucru au vizat iniţierea şi coordonarea internaţională a auditurilor comune/paralele în domeniile relevante pentru activitatea Grupului de lucru; schimbul de cunoştinţe în efectuare de audituri în domeniul prevenirii şi lichidării consecinţelor catastrofelor.
Participanţii la şedinţele de lucru s-au referit în luările lor de civînd la situaţii concrete identificate în ţările pe care le reprezintă, conturînd în final un tablou general al provocărilor generate de dezastre, calamităţi şi gestionarea problematică a deşeurilor.
Dat fiind caracterul actual al acestor subiecte şi pentru Republica Moldova, instituţia supremă de audit de la Chişinău a completat îngrijorarea colectivă a Grupului de lucru cu propunerea ca împreună cu Curtea de Conturi a Ucrainei să întreprindă în mod coordonat activităţi de auditare a bazinului fluviului Nistru.
Un asemenea Proiect ar aduce mai multă claritate asupra problemelor de mediu din zona acestui important bazin acvatic. Iniţiativa echipei CCRM are ca scoop consolidarea capacităţilor pentru eliminarea ruscurilor provocate de problemele din acest areal şi buna informare a instituţiilor abilitate şi a decidenţilor pentru formularea soluţiilor care se impun.
CCRM face uz de instrumentele de lucru ale Grupului EUROSAI, pornind de la caracterul regional şi internaţional al problemelor pe care le poate genera neabordarea la timp a subiectelor de mediu.
Implicarea pe care o arată CCRM pe dimensiunea ocrotirii naturii şi prevenirei unor situaţii grave este dovada că instituţia supremă de audit a ţării îşi asumă responsabilităţi şi preocupări care decurg din interesele imperative ale societăţii.
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire