Autorităţile publice din mai multe localităţi din Republica Moldova şi România vor avea o platformă comună de lucru, în baza unui acord de constituire a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova. Acordul a fost încheiat vineri, 24 mai, la Chişinău, transmite IPN.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a menţionat că obiectivele consiliului ţin de realizarea activităţilor în comun şi o coordonare reciprocă mai bună în domeniul promovării descentralizării şi autonomiei locale. Un alt aspect ţine de intensificarea relaţiilor directe şi de parteneriat între comunităţile din Republica Moldova şi România, dar şi un schimb de experienţă. „Şi în România se vorbeşte mult despre descentralizare, dar acest lucru se întâmplă mai puţin, iar pe alocuri chiar se centralizează şi mai mult. Şi noi întâlnim aceste probleme, dar dorim să le eliminăm în cadrul colaborării dintre administraţia publică centrală şi cea locală”, a afirmat Emil Drăghici.
Preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, a specificat că această colaborare este doar un început. „Temelia unei bune guvernări este autoritatea publică puternică, bine dezvoltată şi cu multiple capacităţi. Pentru aceasta mai avem mult de muncit în domeniul actelor normative şi în ceea ce ţine de promulgarea Legii finanţelor publice locale”, a adăugat Tatiana Badan. Ea a mai spus că, fără îmbunătăţirea noii Legi a finanţelor publice locale, nu este posibilă o descentralizare eficientă. Aceasta este cel mai important act legislativ, care va oferi o mai bună autonomie şi guvernare a autorităţilor publice locale. „Atât timp cât există foarte multe prevederi şi obligaţiuni din partea autorităţilor locale, dar nu există acoperire financiară necesară, toate iniţiativele autorităţilor sunt nule”, a conchis preşedintele CALM.
Potrivit Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, astfel de parteneriate vor fi realizate şi cu asociaţiile autorităţilor locale din Polonia, Letonia, Norvegia, Ucraina.