La Chișinău, Convenția de la Istanbul a apărut într-o carte

La Chișinău, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestic a fost publicată într-o carte în limbile română, rusă și engleză. Datorită apariției, polițiștii, studenții, profesorii și asistenții sociali din Republica Moldova au aflat adevărul despre Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), s-a îmbunătățit și percepția lor a acestei convenții. Despre aceasta a relatat pentru IPN Elena Savina, directorul Institutului Național al Femeilor din Moldova „Egalitate-Egalitate”, care a publicat și distribuit gratuit această carte.

„În octombrie 2021 Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul și imediat societatea s-a confruntat cu dezinformări masive despre această convenție: multe instituții de presă au derutat publicul, susținând că Convenția de la Istanbul legalizează îndepărtarea copiilor de la părinți. Și mulți cred, pentru că nu sunt familiarizați cu prevederile Convenției de la Istanbul. Convenția a fost adoptată recent și de aceea este urgentă nevoie ca prevederile acesteia să le cunoască, în primul rând, polițiștii, profesorii și asistenții sociali”, a spus Elena Savina.

Importanța Convenției constă în faptul că pentru prima dată într-un document internațional, care devine obligatoriu pentru țările care îl ratifică, vorbim nu numai despre discriminarea femeilor, ci și despre violența domestică și diferitele manifestări ale violenței împotriva femeilor. Convenția de la Istanbul este un apel la acțiune, a remarcat Elena Savina.



Relevanța apariției editoriale constă în faptul că Convenția de la Istanbul nu este bine cunoscută în Republica Moldova în ansamblu. Iar cartea apărută datorită Institutului Național al Femeilor din Moldova „Egalitate-Egalitate” are ca scop eliminarea acestui gol, întrucât fără cunoașterea legislației moderne privind inadmisibilitatea violenței domestice, polițiștii și asistenții sociali nu pot contracara eficient acest fenomen, iar profesorii nu pot să le spună tinerilor despre inadmisibilitatea violenței și responsabilitatea pentru aplicarea acesteia. Iată mobilul publicării acestei cărți, a spus Elena Savina.

Cartea își propune să promoveze intoleranța față de violență, relevanța acestui fapt datorându-se numeroaselor stereotipuri existente cu privire la femei. Cartea a fost publicată de Institutul Național al Femeilor din Moldova „Egalitate-Egalitate” în cadrul unui proiect de combatere a violenței împotriva femeilor, finanțat printr-un grant al Ambasadei Finlandei la București.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE