La Chişinău au fost lansate Zilele Spaţiului Public 2015

În perioada 6-10 octombrie, la Chişinău au loc Zilele Spaţiului Public 2015, lansate de către Asociaţia Tinerilor Artişti Oberliht şi susţinute de către Fundaţia Culturală Europeană. Potrivit organizatorilor, scopul Zilelor Spaţiului Public este de a oferi, pentru diferiţi actori şi diferite tipuri de public o platformă de discuţie, sensibilizare şi acţiune pe teme şi iniţiative ce ţin de democratizarea, protejarea şi deschiderea spaţiului public către cetăţeni.

Vitalie Sprânceană, coordonator de proiect în cadrul asociaţiei Oberliht, a declarat marţi, 6 octombrie, la o conferinţă de presă la IPN, că Zilele Spaţiului Public 2015 reprezintă un program de ateliere, conferinţe, întâlniri şi dezbateri publice însoţite de un program cultural. Prin organizarea acestor evenimente se încearcă de a pune împreună activişti, artişti, arhitecţi, teoreticieni, jurişti, experţi, locuitori ai oraşului şi factori de decizie din cadrul autorităţilor de nivel diferit, care vor confrunta diferite viziuni şi abordări asupra spaţiului public, a rolului artei în spaţiul public, a creşterii accesului la spaţiul public pentru toate grupurile sociale.

Prima activitate preconizată în cadrul Zilelor Spaţiului Public este prezentarea cu genericul „Reţelele civice urbane”, realizată de către Vitalie Sprânceană. Aceasta va fi prezentată începând cu ora 17.00 la Casa Zemstvei din strada Şciusev, 103. Tot astăzi, începând cu ora 19.00 va avea loc vernisarea expoziţiei de fotografie cu genericul „Oraş de vânzare”.

Coordonatorul proiectului a menţionat că pe parcursul următoarelor zile va fi organizat un atelier de instruire privind colectarea fondurilor pentru iniţiative civice, dar şi un atelier cu genericul „Creşterea transparenţei în domeniul culturii”, la care vor participa experţi din România. O altă activitate planificată este o sesiune de consultanţă juridică pentru activişti, la care va participa Vitalie Zeamă de la Asociaţia obştească „Juriştii pentru Drepturile Omului”. De asemenea, va fi organizat un tur al iniţiativelor culturale independente din Chişinău, dar şi performance artistic şi un spectacol de păpuşi pentru copii.

Organizatorii mai spun că dincolo de temele anunţate în acest an prin programul Zilelor Spaţiului Public se urmăreşte fortificare reţelelor locale de organizaţii, a iniţiativelor şi indivizilor, dar şi conectarea experţilor activi în Moldova cu invitaţi din alte ţări europene. Nu în ultimul rând, este vorba despre posibilitatea de a oferi un program cultural pentru chişinăuieni şi oaspeţii capitalei prin activarea unor spaţii publice aflate în situaţii de abandon sau în pericol de demolare.

Mai multe detalii despre eveniment, dar şi program, pot fi găsite aici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.