La Chișinău a fost lansată Platforma de Parteneriat Agroalimentar

La Chișinău a fost lansată Platforma de Parteneriat Agroalimentar, un instrument de consolidare a sectorului. La eveniment au participat reprezentați din 11 state membre ale UE, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. Ministrul agriculturii, vicepremierul Vladimir Bolea spune că lansarea platformei agricole semnifică începutul unui proces de dezvoltare ireversibil în interesul fermierilor, transmite IPN.

În cadrul evenimentului a fost semnată și o Declarație comună de intenție între Ministerul Alimentației și Agriculturii a Republicii Federale Germania și Ministerul Agriculturii Republicii Moldova. „Agricultura din Republica Moldova, la fel ca agricultura din Germania, este în sângele cetățenilor noștri. Din acest considerent, evidențierea și scoaterea agriculturii în afara oricărui tip de discuții economice este o prioritate pentru guvernul Republicii Moldova. Acesta este primul pas spre viitorul european al agriculturii din Republica Moldova”, a spus Vladimir Bolea.

Ministrul alimentației și agriculturii din Germania, Cem Özdemir, a declarat că semnarea acestei declarații „exprimă intenția curajoasă de viitor a Republicii Moldova pe calea integrării în UE. Ne bucurăm foarte mult că și sectorul agricol este acum foarte bine intenționat, iar noi, din partea Germaniei, vom susține cu toate posibilitățile acest demers al Republicii Moldova. Vom face schimb de experiențe, vom avea ce învăța reciproc”, a declarat ministrul alimentației și agriculturii din Germania, Cem Özdemir.

Vicepremierul Vladimir Bolea a ținut să precizeze că lansarea unei platforme agricole și semnarea documentului dintre Ministerul Alimentației și Agriculturii a Republicii Federale Germania și Ministerul Agriculturii Republicii Moldova semnifică faptul că începe un proces de dezvoltare pe  calea europeană ireversibil în interesul fermierilor din Republica Moldova.

„Popoarele din Uniunea Europeană, reprezentate de 27 de țări, sunt alături de fermierii din Republica Moldova. Au fost întotdeauna. Prin toate politicile din partea UE s-a arătat această deschidere. Noi avem deja un suport extraordinar din partea UE pe diferite dimensiuni: susținere în procesele de armonizare legislativă, în procesele de export, liberalizarea completă a piețelor pentru exporturile de legume și fructe din Republica Moldova, liberalizarea transportului. Toate aceste lucruri și multe altele sunt făcute în exclusivitate ca suport pentru fermierii din Republica Moldova”, a spus Vladimir Bolea.

În cadrul Platformei urmează a fi adoptată și Declarația comună privind susținerea eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare și modernizare a sectorului agroalimentar în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.