La Chişinău a fost lansată expoziţia „Anihilarea elitelor poloneze. Acţiunea AB – Katyn”

Fotografii ale victimelor acţiunilor de anihilare de la Katyn, ale oamenilor iluştri lichidaţi în timpul confruntărilor din Polonia din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, au fost prezentate, marţi, într-o expoziţie iniţiată de Muzeul militar din Varşovia şi Institutul Memoriei Naţionale. Lucrările au fost expuse în cadrul Centrului de Cultură şi Istorie Militară de la Chişinău, transmite IPN.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski, a reiterat importanţa evenimentelor de la Katyn pentru poporul polonez. „Ne-am întâlnit astăzi pentru a discuta despre chestiuni importante şi pentru a ne reaminti istoria. Trebuie să ne cunoaştem istoria pentru a construi un viitor mai bun. Ne amintim astăzi de aceste crime pentru a ţine minte acele victime şi pentru a construi relaţiile noastre cu alte ţări, bazându-ne pe adevăr”, a declarat ambasadorul polonez în Moldova.

„Însăşi esenţa comunismului sovietic a fost cel mai bine exprimată poate la Katyn, când a fost nimicită floarea naţiunii poloneze. Scopul regimului totalitar comunist a fost lichidarea elitelor popoarelor pe care le-au ocupat. Fără elite, fără memorie, orice popor poate fi uşor condus şi poţi să faci din el ce vrei. Similară a fost şi soarta noastră, când zeci de mii de oameni au fost duşi în Siberia şi sute de mii au fost nimiciţi prin foametea organizată”, a menţionat ministrul apărării, Anatol Şalaru.

Istoricii au apreciat lucrările şi au catalogat expoziţia ca fiind foarte importantă din punct de vedere istoric. „Este vorba de momente foarte tragice din istoria poporului polonez. Expoziţia are loc pe fonul unor declaraţii ciudate ale ambasadorului Federaţiei Ruse în Polonia, care susţine că şi Varşovia se face vinovată de declanşarea celui de-al II-lea război mondial. Nimic mai fals, pentru că Varşovia a promovat atunci, în perioada premergătoare războiului, o politică foarte corectă, echidistantă”, a menţionat istoricul Anatol Petrencu.

Lucrările prezentate au fost puse la dispoziţie de Institutul Memoriei Naţionale al Poloniei şi vor fi expuse la Centrul de Cultură şi Istorie Militară până la 25 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.