La Chişinău a fost lansat un proiect de mediu cu suport NATO şi OSCE
La Chişinău a avut loc, marţi, 7 noiembrie, Conferinţa de lansare a Proiectului NATO/PfP-OSCE-ENV-SEC privind distrugerea pesticidelor şi a produselor chimice periculoase în R. Moldova.
Prezent la eveniment, preşedintele Vladimir Voronin a apreciat importanţa lansării Proiectului privind distrugerea pesticidelor şi a produselor chimice periculoase, subliniind că acesta nu ţine de domeniul militar, ci de cel social. Şeful statului a remarcat că implementarea proiectului dat va contribui la realizarea obiectivelor Iniţiativei OSCE „Securitate pentru Mediu”.
Preşedintele a exprimat gratitudinea autorităţilor moldoveneşti pentru asistenţa acordată de către NATO şi OSCE la realizarea unor proiecte de distrugere a minelor antipersonal şi a oxidantului pentru rachete melange, cât şi a actualului proiect. De asemenea, el a adus mulţumiri autorităţilor belgiene şi celor române pentru disponibilitatea de a conduce proiectul în cauză, precum şi guvernelor altor 12 state, care, de asemenea, au contribuit la lansarea acestuia.
Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in R. Moldova, Filip Teodorescu, a menţionat că, în contextul deţinerii mandatului de ambasadă de contact NATO la Chişinău, în perioada 2005-2006, România a preluat, împreună cu Belgia, rolul de coordonator al Fondului de Asistenţă pentru distrugerea de substanţe chimice periculoase şi pesticide din RM, derulat sub egida programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), în cadrul unei formule de cooperare NATO-OSCE.
Potrivit diplomatului român, iniţiativa reprezintă o dublă premieră, fiind primul proiect comun de asistenţă NATO-OSCE şi, totodată, primul proiect de asistenţă derulat în cadrul Parteneriatului pentru Pace în care o organizaţie neguvernamentală - ONG-ul olandez Milieukontakt - deţine un rol operaţional. Rolul de agent executiv al proiectului revine Agenţiei NATO pentru Aprovizionare şi Întreţinere (NAMSA), care a realizat studiul de fezabilitate pentru proiect, coordonat de Marea Britanie.
Proiectul, care la moment reprezintă cea mai consistentă iniţiativă derulată sub egida NATO în R. Moldova, are drept obiectiv distrugerea a 1600 de tone de pesticide şi substanţe chimice periculoase, depozitate în condiţii necorespunzătoare în aproximativ 358 de locaţii de pe teritoriul RM.
Fondul de Asistenţă PfP este constituit din contribuţii voluntare din partea statelor aliate şi partenere, precum şi a statelor membre OSCE. Contribuţia României este cea mai consistentă, de 200.000 de euro, la finanţare mai participând Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Turcia.