Cea de-a XXIII-a ediție a Săptămânii limbii italiene în lume a fost inaugurată la Chișinău în cadrul unei serate dedicate marelui arhitect de origine italo-elvețiană, Alexandru Bernardazzi. Serata cu genericul: „Bernardazzi: Poezie în piatră” a fost organizată de Ambasada Italiei la Chișinău și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, în incinta centrului de cultură și artă „Ginta Latină”, transmite IPN.
Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, a menționat că Săptămâna limbii italiene în lume este celebrată în peste o sută de țări, italiana fiind a patra limbă care este studiată ca limbă străină în întreaga lume. Promovarea limbii italiene este importantă și pentru Republica Moldova. În țară peste 2400 de elevi și studenți învață limba italiană în universități și școli. Ambasadorul Italiei în Republica Moldova a precizat că serata este concentrată pe figura arhitectului vorbitor de limba italiană, Alexandru Bernardazzi, care a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți din secolul XIX. Alexandru Bernardazzi și-a lăsat amprenta atât asupra arhitecturii orașului Chișinău, cât și asupra societățiide atunci per ansamblu.
Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, a spus că limba lui maternă este limba italiană. În Elveția există o zonă în care se vorbește limba italiană și familia arhitectului Alexandru Bernardazzi a fost originară din această parte a Elveției. Guido Beltrani a comunicat că evenimentul cultural organizat împreună cu Ambasada Italiei la Chișinău include un recital de poezie al lui Fabiano Alberghetti, poetul elvețian italofil care de asemenea face parte din zona italiană a Elveției. Poeziile dedicate personalității lui Alexandru Bernardazzi au fost prezentate pentru prima dată în public anume în cadrul seratei de la Chișinău. Ulterior, a fost organizat un concert de muzică a compozitorilor italieni, contemporani ai lui Alexandru Bernardazzi. Guido Beltrani a comunicat că întregul eveniment este concentrat pe figura arhitectului, dar, în același timp, vine să promoveze limba și cultura italiană, precum și cultura zonei italiene a Elveției.
Personalitatea arhitectului-șef al Chișinăului a fost promovată de asemenea printr-o expoziție de pictură și grafică inspirată din opera lui Alexandru Bernardazzi. Unul dintre autorii expoziției, Vitalie Grișciuc, a spus că în cadrul expoziției sunt vernisate 24 de lucrări în pictură și grafică. În marea majoritate a lucrărilor sunt reprezentate clădiri care au fost gândite, concepute sau construite de Alexandru Bernardazzi. Scopul de bază al expoziție a fost să demonstreze „poezia orașului vechi Chișinău, starea spirituală a chișinăuienilor”.
Sergiu Prodan, ministrul moldovean al culturii, a menționat într-o adresare video ținută în limba italiană că Moldova și Italia sunt legate de sentimente profunde de prietenie și fraternitate, inspirate de rădăcinile latine comune ale limbilor. Nu întâmplător, majoritatea moldovenilor care locuiesc și muncesc în străinătate au ales Italia ca a doua lor patrie. În ultimii doi ani, numărul tinerilor care studiază italiana a crescut cu 35 la sută. Italiana este și prima limbă străină în trei licee din Moldova. „Acest fapt nu e doar o modalitate de a ne bucura de cultura italiană, pe care o iubim foarte mult. El este, mai ales pentru tineri, o cale de a dobândi un instrument de lucru în plus – un aspect necesar într-o Europă multilingvă și multiculturală, inclusiv în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a spus ministrul.
Săptămâna Limbii Italiene în Lume este o manifestare culturală organizată în fiecare an, în cea de-a treia săptămână a lunii octombrie, pe o temă în jurul căreia este stabilit un vast program cultural al cărui scop este promovarea studiului limbii italiene. Inițiativa a luat naștere în 2001 prin colaborarea Ministerului Afacerilor Externe al Italiei cu Accademia della Crusca. Ulterior, s-a alăturat inițiativei și Confederația Elvețiană, țară în care italiana este una dintre limbile oficiale.