Pe lângă infrastructura de cazare, la Centrul de plasament temporar pentru refugiați „Patria - Lukoil”, Primăria capitalei a dezvoltat un hub de servicii pentru refugiați. Zilnic acolo se adresează mame și copii cazate în familii sau care închiriază locuințe, cerând ajutor sau diverse informații. Refugiații ucraineni pot servi aici un prânz cald și pot beneficia de asistență medicală. Municipalitatea atenționează că produsele alimentare și cele igienice donate sunt insuficiente, iar ajutorul anunțat de autoritățile centrale încă nu a ajuns, deși au fost făcute toate demersurile necesare, transmite IPN.
„În continuare la nivel municipal, împreună cu echipa, gestionăm criza și acordăm asistență persoanelor refugiate din Ucraina. Am văzut că se operează cu cifre de sute de mii. Vreau să zic că din toate cele 45 de centre pe care le aveam în gestiune până acum au rămas câteva sute de persoane și cred că datele oficiale cu care operează instituțiile de stat sunt absolut eronate. Numărul de refugiați este în continuă descreștere, inclusiv numărul celor acomodați în centrele de plasament. În decizia CSE Chișinău de ieri, 27 martie, am decis sistarea activității mai multor centre de plasament”, a declarat primarul Ion Ceban la ședința operativă de la Primăria capitalei.
Edilul a menționat că refugiaților le este acordată asistență juridică, logistică de transportare peste hotare, angajarea în câmpul muncii, distribuirea pachetelor alimentare, de igienă, haine. De asemenea, sunt desfășurate activități pentru copii.
Potrivit lui, pachetele alimentare sunt cele mai solicitate. În parteneriat cu o asociație, zilnic sunt acordate 300-350 de prânzuri calde.
„Totodată, cu o asociație medicală din Italia, împreună cu medicii noștri, la Centrul „Patria - Lukoil” extindem serviciile de consultație medicală pentru toate persoanele refugiate, la libera adresare. La fel, este o echipă de medici din Israel care asistă zilnic acolo sau unde este nevoie. Din această săptămână, la „Patria - Lukoil” va staționa o clinică mobilă cu medici italieni și o ambulanță”, a declarat primarul.
Ion Ceban a făcut un apel către autoritățile locale să debirocratizeze procedura în cadrul căreia primăriile să poată beneficia de sprijin în gestionarea crizei refugiaților, în condițiile în care partenerii externi acordă ajutoare consistente.