La Cahul va fi construit un depozit nou pentru deșeuri și o stație de sortare și compostare

Actualul depozit de deșeuri din municipiul Cahul urmează să fie închis, iar în locul lui va fi construit un depozit nou, precum și o stație de sortare și de compostare. De asemenea, vor fi construite stații de transfer în orașele Cania, Taraclia și Comrat. Toate aceste urmează să fie realizate cu sprijinul unui grant de 4,34 milioane de euro, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Astăzi, Guvernul a aprobat semnarea acordului în acest sens, transmite IPN.

Acordul vine să asigure realizarea proiectului „Deșeurile solide în Republica Moldova”, care prevede dezvoltarea infrastructurii de profil în trei regiuni de management al deșeurilor, conform Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova.

Este vizată zona de sud a țării și anume raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și raioanele Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat din UTA Găgăuzia. În această regiune vor fi procurate echipamente și utilaje pentru transport, sortare, reciclare, compostare, inclusiv tomberoane, containere, precum și vehicule.

„Este un proiect de anvergură națională, scopul căruia este crearea unui sistem sustenabil de reciclare a deșeurilor solide, reducând substanțial impactul asupra mediului și contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și la dezvoltarea unui mediu mai curat și mai sănătos în Moldova”, a declarat ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, la ședința de Guvern.

Semnarea Acordului de grant este planificată în cadrul conferinței anuale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, preconizată pentru data de 17 septembrie la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.