La aniversarea SIS: Provocările sunt multiple și le putem face față doar cu o echipă unită

Serviciului de Informații și Securitate îi revine obligația de a anticipa și preveni scenarii și amenințări directe asupra securității naționale provenite din exterior, cât și din interiorul țării. În urma izbucnirii războiului din Ucraina, au fost readuse în discuție amenințările convenționale și au fost accentuate vulnerabilitățile interne care au provacat noi factori de risc, a remarcat Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, la ședința solemnă dedicată celei de-a XXXI-a aniversari de la crearea serviciului.

Directorul SIS a apreciat contribuția ofițerilor și a remarcat că realizările instituției nu ar fi posibile fără munca, devotamentul, profesionalismul, integritatea și verticalitatea manifestate de marea majoritate, se arată într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN.



Președintele Moldovei, Maia Sandu, a menționat că riscurile de securitate au crescut semnificativ în ultimii ani, iar misiunea SIS a devenit și mai complexă. „Războiul din Ucraina a amplificat atât amenințările clasice, precum spionajul, terorismul, migrația ilegală sau crima organizată, cât și cele hibride, care pun în pericol securitatea statului și a cetățenilor prin știri false și manipulare, prin propagandă sau crime cibernetice”, a afirmat șefa statului.

Președintele a comunicat că „scopul nostru comun” reprezintă asigurarea securității și bunăstării cetățenilor, prin standarde și profesionalism. „Provocările sunt multiple și putem să le facem față doar cu o echipă unită, în care toți lucrează pentru cetățeni”, a adăugat președintele.

Președinția se angajează să ofere sprijin atât pentru dotarea tehnică a Serviciului, pentru ca angajații SIS să poată utiliza în activitatea lor noile tehnologii și soluții pentru colectarea, procesarea și analiza informației, cât și pentru dezvoltarea resurselor umane și creșterea capacităților instituționale.


Evenimentul festiv a debutat cu un omagiu adus eroilor organelor securității statului, prin depuneri de flori la monumentul din scuarul Serviciului de Informații și Securitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE