La alegerile din Găgăuzia peste 50% din respondenții unui sondaj ar vota pentru Irina Vlah

Dacă duminica viitoare vor avea loc alegerile guvernatorului Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, 29% din respondenții unui sondaj nu știu cu cine să voteze. Pentru actualul bașcan Irina Vlah sunt gata să voteze 50,9% din intervievați. Pentru Nicolai Dudoglo ar vota 5,3%, pentru Serghei Anastasov – 3,8%, pentru Vladimir Kîssa – 2,6%, pentru Fiodor Gagauz – 1,5%, pentru Ivanna Köksal – 1,4%, pentru Dmitrii Konstantinov – 1,3%, pentru Ivan Topal – 1,1%, pentru Aleksandr Tarnavskii – 1%. Ceilalți concurenți au acumulat sub 1%. Datele se conțin în Studiul sociologic „Vox Populi”, prezentat joi, 21 martie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor, transmite IPN.

În cazul în care alegerile bașcanului s-ar desfășura în prima duminică care urmează după sondaj, la scrutin s-ar prezenta 72% din respondenți. 16% au răspuns că, probabil, s-ar prezenta; 6% au spus că nu s-ar prezenta. 4% au răspuns că sunt siguri că nu vor merge la votare, iar 3% încă nu s-au determinat.

Răspunzând la întrebarea care sunt calitățile principale pe care trebuie să le aibă bașcanul, 60% dintre intervievați consideră că el trebuie să fie în primul rând un gospodar bun, să conștientizeze misiunea de om de stat ce-i va reveni, problemele și grijile față de cetățeni. 37% dintre intervievați consideră că bașcanul trebuie să fie în primul rând un politician iscusit, să aibă influență în cercurile politice. Un grup restrâns de persoane (3%) nu și-au format o opinie în această privință

Fiecare respondent a fost rugat să nominalizeze problemele de importanță majoră pentru UTA Găgăuzia, pe care trebuie să le rezolve, în primul rând, bașcanul nou ales. Astfel, problema numărul unu în Găgăuzia, scoasă în evidență de populație, este nivelul scăzut de trai (49,4%). În primul rând, locuitorii Găgăuzei își doresc ca bașcanul să întreprindă acțiuni precum: micșorarea prețurilor, sporirea salariilor și pensiilor, micșorarea vârstei de pensionare, acordarea atenției sporite față de invalizi și pensionări, transport gratuit pentru copii și pensionari, micșorarea prețurilor la medicamente, sporirea îndemnizațiilor pentru mamele tinere. 

Sondajul „Opțiunile sociopolitice ale locuitorilor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia în preajma alegerilor bașcanului” a fost efectuat în perioada 15-19 martie pe un eșantion de 1029 respondenți din 22 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a UTA Găgăuzia. Eroare maximală este de + 2,6%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.