La a 75-a aniversare, OMS face apel la un impuls reînnoit pentru cooperare în sănătate

Organizația Mondială a Sănătății marchează pe 7 aprilie cea de-a 75-a aniversare, alături de cele 194 de state membre și de alți parteneri, făcând apel la un impuls reînnoit pentru cooperare și echitatea în sănătate, transmite IPN.

Acum 75 de ani, în urma celui mai distructiv și cu cea mai ridicată rată de mortalitate război din istoria omenirii, a intrat în vigoare Constituția Organizației Mondiale a Sănătății: un tratat între națiunile lumii care recunoștea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului, ci și un element indispensabil pentru pace și securitate. Din același an, pe 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății, care în 2023 are sloganul: „Sănătate pentru toți”.

În ultimele șapte decenii și jumătate s-au înregistrat progrese extraordinare în protejarea oamenilor de boli, inclusiv eradicarea variolei, reducerea incidenței poliomielitei cu 99%, salvarea a milioane de vieți prin imunizarea copiilor, scăderea mortalității materne și asigurarea bunăstării pentru milioane de oameni.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că istoria Organizației Mondiale a Sănătății demonstrează ce este posibil să reușim atunci când națiunile se unesc pentru un scop comun. „Avem multe motive de mândrie, dar avem și mult de lucru pentru a realiza viziunea noastră fondatoare, acea de a asigura cel mai înalt standard de sănătate pentru toți oamenii. Continuăm să ne confruntăm cu mari inechități în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate, cu lacune majore în apărarea lumii împotriva urgențelor de sănătate și a amenințărilor reprezentate de produsele care dăunează sănătății și de criza climatică. Putem face față acestor provocări doar prin cooperare globală”, a menționat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat de presă.

În vederea depășirii provocărilor, OMS îndeamnă țările să ia măsuri urgente pentru a proteja, a susține și a extinde forța de muncă din domeniul sănătății ca prioritate strategică. Investițiile în educație, competențele și locurile de muncă decente în domeniul sănătății trebuie să fie prioritare pentru a răspunde creșterii rapide a cererii în domeniul sănătății și pentru a evita un deficit estimat de 10 milioane de lucrători din această sferă până în 2030, în primul rând, în țările cu venituri mici și medii.

În urma pandemiei de COVID-19, foaia de parcurs a OMS include o schimbare urgentă de paradigmă în direcția promovării sănătății și bunăstării și prevenirea bolilor, abordând cauzele lor fundamentale și creând condițiile necesare pentru ca sănătatea să prospere. OMS îndeamnă țările să asigure servicii de sănătate calitative, acordând prioritate asistenței medicale primare ca fundament al protecției medicale universale.

„Viitorul sănătății depinde de cât de bine alimentăm sănătatea prin știință, cercetare, inovare, date, tehnologii digitale și parteneriate”, se mai arată în comunicat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.