La 9 august se marchează Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor
La 9 august, comunitatea internaţională marchează Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor.
Potrivit lui Alexei Hanţaţuc, directorul singurei Grădini Zoologice din capitala R. Moldova, rolul menajeriilor este de a furniza informaţii privind viaţa sălbatică şi de a spori gradul de conştientizare publică în domeniul protecţiei mediului şi al conservării naturii, precum şi de a proteja speciile rare şi pe cale de dispariţie prin asigurarea unor condiţii de trai pentru animale şi păsări, similare habitatelor lor naturale.
Hanţaţuc susţine că în viitorul apropiat Grădina Zoologică din Chişinău va fi extinsă de 2,5 ori pentru o mai bună asigurare a condiţiilor de trai pentru locatarii ei, devenind astfel un safari parc. Animalele nu vor mai sta în cuşti, dar în voliere în care va fi creată atmosfera naturală a acestora.
Totodată, lacul de pe teritoriul Grădinii Zoologice va fi curăţat, în apa lui va fi crescut puiet de peşte, iar pe mal vor locui lebede negre, pelicani, raţe mandarine, struţi şi alte specii de păsări rare. Paralel, va fi reconstruit şi terariumul, ascuns de ochii vizitatorilor de mai mulţi ani din cauza condiţiilor infecte de întreţinere a reptilelor.
Administraţia Grădinii Zoologice intenţionează să atragă surse suplimentare celor promise de administraţia publică locală pentru a realiza proiectul estimat la 1,5 mil. dolari.
Conform statisticilor, în total, în Chişinău sunt 7 parcuri - Scuarul Catedralei, datând din 1836 şi având în prezent o suprafaţă de 9 ha; Parcul "Valea Morilor", plantat în 1951 pe o suprafaţă de peste 114 ha; "Valea Trandafirilor", pe o suprafaţă de 145 de ha, "La izvor", cel mai tânăr din Chişinău; Parcul "Ghidichici", care ocupă 124 ha, „Alunelul”, amplasat pe 11 ha, şi Parcul Râşcani, desfăşurat pe 321 ha.