La 8 mai se marchează Ziua mondială a Cărţii Roşii
La 8 mai se marchează Ziua Mondială a Cărţii Roşii, un exemplu de îngrijorare pentru starea florei şi faunei a fiecărei ţari, de plantele şi animalele aflate în curs de dispariţie din cauza activităţii umane şi avariilor tehnogene.
R. Moldova a creat, la sfârşitul anului trecut, Comisia Naţională a Cărţii Roşii, prezidată de ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, doctor habilitat în geografie, Constantin Mihăilescu. La prima şedinţă a Comisiei au fost discutate sarcinile ei de bază, reieşind din prevederile Legii cu privire la Cartea Roşie a R. Moldova, Hotărârii de Guvern şi altor acte normative din domeniu. Membrii Comisiei au stabilit necesitatea elaborării de către Academia de Ştiinţe a Moldovei şi aprobării de către Comisia Naţională a Cărţii Roşii a statutului de raritate a speciilor de plante şi animale pentru R. Moldova în baza clasificării internaţionale.
Totodată, Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale a decis, recent, că o comisie naţională de experţi in ecologie va asigura, începând cu anul curent, editarea, o dată la 10 ani, a Cărţii Roşii.
În următorii 5 ani, membrii comisiei vor examina situaţia speciilor de animale şi plante rare, a celor aflate pe cale de dispariţie şi vor elabora proiectul celei de-a treia ediţii a Cărţii Roşii. În noua ediţie vor fi introduse speciile de plante şi animale care au apărut pe teritoriul R. Moldova în ultimii ani, după o perioadă de dispariţie.
Prima ediţie a Cărţii Roşii a apărut în 1976 şi include 50 specii de plante şi animale rare, pe cale de dispariţie. A doua ediţie a apărut în 2001 şi cuprinde 126 specii de plante şi 116 specii de animale pe cale de dispariţie din teritoriul R. Moldova.