La 15 ianuarie se împlinesc 160 de ani din ziua în care omenirii i-a fost dăruit Mihai Eminescu
La 15 ianuarie se împlinesc 160 de ani din ziua în care, la Ipoteşti, în familia lui Gheorghe şi Raluca Eminovici, se năştea geniul poeziei universale - Mihai Eminescu, notează Info-Prim Neo.
Evocarea acestui eveniment care a dăruit omenirii un Poet al nemuririi, un filosof, romancier şi pe cel mai mare romantic al secolului XIX, va începe cu tradiţionala depunere de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Sălii cu Orgă şi la bustul Luceafărului din Aleea Clasicilor Literaturii Române.
Pentru a accentua importanţa momentului de comemorare a celui care a fost Mihai Eminescu, la bustul Poetului se va desfăşura un recital de poezie şi cântece pe versurile lui. În bibliotecile municipale se vor desfăşura expoziţii de carte, şezători, conferinţe interactive şi lansări de carte, seri de romanţă.
Un amplu program de omagiere sub genericul "Şi când gândesc la viaţa-mi..." se va desfăşura cu începere de la ora 14.00 la Casa Limbii Române. Adunaţi sub genericul "Eminescu. Interpretări inedite", participanţii întâlnirii vor înţelege ce înseamnă Eminescu trecut prin inima unui mare actor şi regizor, cum este Ion Ungureanu, întemeietorul teatrului „Luceafărul”. Anume de la acea trupă, apărută ca o explozie la Chişinău, a început renaşterea naţională în perioada sovietică, a început cunoaşterea şi înţelegerea imensei creaţii a lui Mihai Eminescu.
„Eminescu şi teoria punctului singular" se numeşte conferinţa prezentată la Casa Limbii Române de către academicianul Ion Dediu. Tot aici va fi inaugurată o expoziţie de pictură.
Seara, la Palatul Naţional va avea loc un spectacol dedicat marelui poet. Mihai Eminescu s-a născut în Moldova, a crescut în Bucovina, a învăţat în Ardeal, a studiat la Viena între românii din toate zonele Ţării, devenind întruchiparea literară a conştiinţei româneşti. În doar 17 ani, a creat o vastă operă, ce cuprinde un număr impunător de creaţii şi o mare varietate a genurilor. Semnătura lui Eminescu o poartă poezii, proză, dramaturgie, critică de teatru, publicistică, eseuri filosofice, culegeri de folclor, traduceri.