La 12 martie este marcată Ziua Mondială a Rinichiului
La 12 martie este marcată Ziua mondială de prevenire a maladiilor renale (Ziua Mondială a Rinichiului). În acest an, în Moldova acţiunea se desfăşoară sub genericul: „Menţine tensiunea arterială în limitele normei”, transmite Info-Prim Neo, cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii.
Hipertensiunea arterială este considerată cea mai importantă problemă de sănătate publică din ţările dezvoltate. Ea reprezintă factorul preponderent ce duce la insuficienţa renală, cronică în majoritatea ţărilor lumii. Numărul de îmbolnăviri prin insuficienţă renală cronică terminală, ce necesită substituţia funcţiei renale, este în continuă creştere. Tratamentul maladiilor renale cronice este deseori îndelungat, frecvent costisitor, nu este lipsit de efecte adverse şi, în mai multe cazuri, numai opreşte boală, dar nu o lichidează.
Prevenirea bolilor cronice de rinichi prevede evitarea răcelilor şi infecţiilor, evitarea supraefortului fizic şi intoxicaţiilor cu diferite substanţe chimice şi medicamentoase, renunţarea la deprinderile dăunătoare, în special la fumat şi consumul abuziv de alcool, respectarea regimului alimentar cu limitarea lichidului şi sării de bucătărie (persoane cu edeme şi/sau hipertensive). Totodată, un rol important îl are tratamentul adecvat al maladiilor sistemice cu potenţial de dezvoltare a afecţiunilor renale (diabet zaharat, hipertensiune arterială, bolile autoimune).
La sfârşitul anului 2008 numărul pacienţilor care au beneficiat de tratament cu hemodializă în 7 secţii specializate din R. Moldova a fost de 330.
Pe glob circa 400 mln de persoane suferă de boala cronică de rinichi, dintre care în jur de 4-6 mln persoane au insuficienţă renală cronică terminală şi aproximativ 2 mln de bolnavi sunt trataţi prin diferite metode de suplinire a funcţiei renale sau supravieţuiesc graţie transplantului renal.