La 12 mai este consemnată oficial intrarea în vigoare a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu disabilităţi
Luni, 12 mai, este consemnată oficial intrarea în vigoare a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu disabilităţi. Convenţia reprezintă primul tratat internaţional prin care sunt recunoscute drepturile şi libertăţile acestor persoane ca cetăţeni egali în cadrul societăţii. R. Moldova a semnat convenţia la 30 martie 2007. Dacă Parlamentul o va ratifica, 165 mii de persoane din ţară se vor bucura de drepturile şi libertăţile cuprinse în acest document important, constată Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Disabilităţi, transmite Info-Prim Neo.
Prin importanţa sa, acest document internaţional reprezentă, pentru persoanele cu disabilităţi, echivalentul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Documentul stabileşte standarde noi privind accesul persoanelor cu disabilităţi la informaţie, educaţie, spaţiu public, muncă, etc. Convenţia, prin abordarea sa, schimbă statutul persoanelor cu disabilităţi din cetăţeni social-marginalizaţi, care doar beneficiază de asistenţă permanentă din partea comunităţii, în cea de cetăţeni activi, care pot să-şi aducă contribuţia lor în viaţa societăţii, afirmă sursa citată.
Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, a elaborat Proiectul Strategiei de reformare a sistemului de protecţie socială a persoanelor cu disabilităţi. La moment, în Moldova se desfăşoară campania de comunicare cu genericul „Drepturi fără bariere”. Scopul acesteia constă în informarea şi sensibilizarea autorităţilor publice şi a întregii societăţi despre importanţa respectării drepturilor şi a demnităţii persoanelor cu disabilităţi.
Conform datelor ONU, la moment, în lume sunt mai mult de 650 milioane de persoane cu disabilităţi, dintre care aproximativ 80 la sută locuiesc în ţările slab dezvoltate.