Fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruţa, expert Transparency International-Moldova, susţine că raportul „Kroll” în sinteza prezentată lasă loc de înțelegere că nu doar „grupul Șor” este parte, dar că rolul lui în realizarea acestei spălătorii și acestei inginerii financiare este unul important. De cealaltă parte, actualul ministru al finanțelor, Octavian Armaşu, dă asigurări că statul va pune mâna pe averile celor care se fac vinovați de furtul miliardului, transmite IPN.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Veaceslav Negruţa a declarat că cel de-al doilea raport Kroll confirmă cele spuse în primul raport şi descrie și ingineriile, și mașinăria furtului și a fraudelor bancare care au avut loc în Republica Moldova. Acesta indică mai multe detalii, apar și mai multe jurisdicții în care o parte din banii extrași au plecat. În ceea ce ține de așteptări vizavi de acest raport, expertul spune că acestea, de fapt, sunt argumentate, pentru că societatea are dreptul să-și cunoască „eroii” și ceea ce s-a întâmplat în 2014, pentru că, până la urmă, fiecare dintre cetățeni este pus în următorii 25 de ani sau 24, din câți au mai rămas, să plătească pentru aceste găuri create în sectorul bancar, cum spune și raportul Kroll-2 în acest extras, prin acțiuni coordonate.
„Toată această povară este transpusă pe umerii contribuabililor, iar 2017 este un exemplu elocvent când practic întreaga sumă care s-a plătit de la bugetul de stat către Banca Națională sunt bani bugetari, și nu bani recuperați în urma investigării fraudelor”, a notat Veaceslav Negruța. Expertul a mai spus că fiecare cetățean are dreptul să exercite presiuni asupra instituțiilor statului ca acele 15 miliarde de lei, identificate în raportul „Kroll” și confirmate de către Banca Națională, și care sunt pretenții financiare față de acest grup principal figurant în raportul „Kroll”, să fie recuperate, pentru că asta e cea mai scurtă cale de a avea banii readuși acasă. Acești bani să fie depuși în trezoreria statului și, respectiv, să dispară această datorie de 13 miliarde de lei, pe care fiecare cetățean o simte acum.
Într-un alt interviu, actualul ministrul al finanțelor cheamă cetăţenii să se înarmeze cu puțină răbdare. „Noi suntem în așteptarea unor evenimente în viitor, care ne vor ajuta să obținem anumite mijloace pentru a acoperi această datorie care și-a format-o statul față de Banca Națională. Noi am fost nevoiți să facem lucrul acesta. Deci, eu n-o să mă apuc să judec cum a fost luată decizia atunci, în 2013-2014, că așa trebuia să fie garanția, că trebuia să fie mai mică, au fost mai multe discuții… Când am preluat eu mandatul, deja era formată iată așa o obligație a statului, care ne-a ajutat să păstrăm încrederea cetățenilor în bănci și astăzi cetățenii țin banii în bănci”, menţionează ministrul.
Octavian Amrașu a declarat că acum statul și-a asumat această obligațiune, deci au fost emise valori imobiliare de stat care trebuie deservite timp de 25 de ani. Ministrul dă asigurări că autoritățile depun toate eforturile ca să găsească surse prin care să acopere această datorie, fără ca să pună o povară suplimentară pe bugetul statului, adică alte surse, cum ar fi banii de la lichidarea băncilor, statul va pune mâna pe averile celor care sunt vinovați sau de spălarea banilor, sau de furtul acelui miliard și în felul acesta să fie diminuat acel impact asupra propriu-zis a bugetului de stat.