Ex-reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în perioada 2007-2011, Kalman Mizsei, consideră că președinția austriacă a OSCE a dat roade bune. Oficialul, care se arată plin de speranțe, menționează că dintotdeauna a crezut că măsurile de consolidare a încrederii sunt o temelie bună pentru procesele politice și prezintă importante beneficii publice pentru populație, transmite IPN.
„Se pare că ieri și alaltăieri s-au înregistrat progrese semnificative la Viena în cadrul negocierilor în formatul 5+2 pentru reglementarea diferendului transnistrean. Acestea implică măsuri importante de consolidare a încrederii, cum ar fi în domeniul școlilor de limbă română din Transnistria, posibilitatea agricultorilor moldoveni de a-și lucra pământurile în zona controlată de autoritățile (de facto) transnistrene, recunoașterea diplomelor obținute la Universitatea Taras Șevcenko de la Tiraspol și restabilirea liniilor telefonice între cele două maluri ale Nistrului. Și acestea după importanta deschidere a podului de la Gura-Bâcului, o arteră importantă de tranzit”, menționează Kalman Mizsei într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui, deși e dificil să judeci asemenea chestiuni de la distanță, aceste vești îl fac să spere că procesul de reglementare a diferendului transnistrean va căpăta un nou imbold.
Părțile implicate în procesul de reglementare transnistreană s-au angajat la Viena să vină cu soluții în problema înregistrării automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional și cu soluții pentru asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. În urma discuțiilor purtate în formatul „5+2”, a fost semnat un protocol ce va servi drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri.