Justiţia moldovenească a fost selectivă cu partidele antrenate în cursa electorală, în condiţiile când un partid extraparlamentar a fost exclus din cursa electorală, iar altele două, aflate la guvernare, au fost trecute cu vederea, deşi au comis practic aceleaşi încălcări. Concluziile au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.
Fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, susţine că încălcările comise în scrutinul parlamentar fac obiectul sesizării CEDO. „Alegerile din acest an reprezintă o manifestare crasă a corupţiei politice. Utilizarea banilor nedeclaraţi, fără a arăta sursele de provenienţă, conduc la concluzia că aceştia sunt de provenienţă ilegală, obţinuţi în urma acţiunilor de corupţie sau a delapidărilor. Soluţia este activismul social. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu pot să rămână indiferenţi. Orice cetăţean din Republica Moldova ar putea să sesizeze aceste încălcări la CEDO, după ce Curtea Constituţională a validat alegerile”, a spus Pavlovschi.
Expertul IDIS „Viitorul” , Corneliu Ciurea, a declarat că astfel de încălcări nu sunt comise pentru prima dată. „Îmi amintesc anul 2010, când un partid a declarat la CEC că a utilizat în campanie un milion, în timp ce a utilizat zece milioane. În acest an din cursa electorală a fost exclus doar partidul „Patria”, în timp ce s-a demonstrat că şi alţi concurenţi electorali au comis abateri financiare, pentru care legislaţia prevede excluderea din campania electorală. Este clar că avem o justiţie selectivă”, a adăugat Ciurea.
Analistul politic Igor Boţan, de asemenea, consideră că justiţia a fost selectivă cu concurenţii electorali. „Pe fundalul precedentului excluderii partidului „Patria” din cursa electorală, organele abilitate trebuiau să verifice şi ceilalţi concurenţi electorali la capitolul abateri financiare. Este clar că a fost o comandă şi că justiţia este selectivă”, a punctat Boţan.
Expertul „Promo-lex”, Pavel Postică, consideră că deşi foarte fragile, totuşi, sunt nişte reacţii la fărădelegile depistate de către organizaţia pe care o reprezintă. „Am fost sunaţi de reprezentanţi ai poliţiei care au vrut să se documenteze asupra unor cazuri. Deci, raportul nostru este citit şi de către autorităţi, iar acest lucru este deja un pas înainte”, a conchis Postică.
Organizaţia obştească „Promo-lex” a prezentat joi, 18 decembrie un raport, în care se arată că partidele care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie au cheltuit mai multe milioane de lei, care nu au fost incluse în rapoartele financiare. În raport se mai arată că două dintre partide - PDM și PLDM - au depăşit limita cheltuielilor neraportate, încălcare care se pedepseşte cu excluderea din cursa electorală. Potrivit estimărilor acestei organizaţii, cuantumul total neraportat de concurenţii electorali a fost de cel puţin 14 milioane de lei.