Justiţia juvenilă în regiunea transnistreană este una mai mult punitivă şi mai puţin bazată pe apărarea drepturilor copiilor. La această concluzie a ajuns Miranda Merkviladze, autoarea unui raport în domeniu, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei „Promo-LEX”, raportul denotă o serie de probleme legate de aplicarea abuzivă şi nejustificată a detenţiei, inclusiv pe perioade îndelungate, ca măsură de sancţionare în majoritatea cazurilor, chiar şi atunci când legislaţia de facto prevede măsuri neprivative de libertate. În acest sens, autoarea raportului menţionează şi spectrul foarte limitat de măsuri alternative pentru minori.
De asemenea, cadrul legal nu precizează exact perioada de detenţie preventivă, astfel făcându-se multe abuzuri. Nu este precizată nici o limită pentru numărul şi durata interogatoriilor; nu există claritate cu privire la metodele de interogare, practica de facto limitează în mod abuziv şi nejustificat comunicarea delicvenţilor juvenili aflaţi în detenţie cu familiile lor.
Miranda Merkviladze a subliniat faptul că în regiunea transnistreană nu există organizaţii neguvernamentale care ar viza în mod direct problema justiţiei juvenile. Pe de altă parte, nici organizaţiile de drepturile omului din dreapta Nistrului nu se implică în acest domeniu.
Raportul a fost elaborat în cadrul Programului de stagii în domeniul drepturilor omului al Societăţii Deschise din 2013, realizat de către autoare în Republica Moldova în cadrul Asociaţiei Promo-LEX.