„Jurnalul de bord: Siberia-Irkutsk” prezentat la Biblioteca Națională

Biblioteca Națională a Moldovei a devenit pentru o zi cinematograf pentru zeci de elevi, istorici, profesori. Toți au venit să vadă pelicula „Jurnal de bord: Siberia-Irkutsk”, regizat de Violeta Gorgos. Filmul este produsul unui grup de jurnaliști și istorici moldoveni, care au pornit acum trei ani pe urmele deportaților basarabeni în regiunea Irkutsk a a Federației Ruse, transmite IPN.

Coordonatorul „Expedițiilor Memoriei”, Octavian Țîcu, a spus că proiectul vine ca rezultat al preocupării istoricilor, dar și a societății față de o temă care este de multe ori văzută contradictoriu în Moldova. „În acest film sunt deportările văzute netradițional prin prisma unor oameni care au ajuns acolo și au încercat să supraviețuiască, și-au pierdut identitatea. Este un moment de reflecție pentru toți cei care îl privesc. Este un film de 52 min, cu peste 14 ore de imagine în spatele cărora au rămas multe impresii, mituri și stereotipuri”, a spus Octavian Țîcu.

Regizoarea filmului, Violeta Gorgos, a menționat că acesta nu este un film tradițional. Potențialul expedițiilor este reflectat în două reflecții documentare, filme care fac „jurnalul de bord” al „Expedițiilor Memoriei”. Protagoniștii filmelor sunt participanții acestor expediții, iar filmul este realizat prin ochii lor. Cea de-a doua serie a filmului va fi difuzată pe 12 decembrie, pe TVR Moldova, după care va fi lansată și pe internet.

Alexandru Ghețan, membru al expediției, susține că a fost impresionat de modul în care au fost construite casele în Siberia de către moldoveni. Tot aici a descoperit trei tipuri de moldoveni: cei care sunt deportați în perioada anilor 1940, după care cei care au plecat în perioada anilor 1960-1970, fiind corupți de anumite lozinci sovietice de a merge și a face proiecte, și moldovenii care au plecat în anii 1990, care au și fost sprijinul lor pe parcursul expediției.

Maria Buțcu, masterandă la Facultatea de Istorie a USM, a menționat că „Expedițiile Memoriei”, a fost un proiect de o mare amploare geografică și o încărcătură emoțională deosebit de puternică. Filmul este și o cale de a distruge stereotipurile în rândurile poporului, referitor la Siberia. În acest an, expediția a cuprins două unități administrative ale Federației Ruse, cu un diapazon geografic de aproximativ 1400 de km. Gazda expediției a fost Asociația moldovenilor din Kranoiarsk. În expediție au mers zece membri, inclusiv patru studenți.

Proiectul „Expedițiile Memoriei” a fost inițiat în 2013 și este susținut de instituții superioare de învățământ din Moldova și din România. Scopul este organizarea an de an a expedițiilor pentru tinerii istorici, jurnaliști, istorici de profesie, în diferite locuri ale prezenței moldovenești-românești în spațiul post-sovietic. Proiectul a fost gândit ca o investigație asupra locurilor deportărilor, o studiere aplicativă a felului cum variile comunități de moldoveni-români din spațiul post-sovietic s-au conturat și în ce context au ajuns acolo.

  • octavian ticu despre expeditiile memoriei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.