Jurnaliştii sunt mituiţi ca să tacă, ONG

Jurnaliştii care doresc să aducă lumină pe marginea unor cazuri de corupţie, de spălare de bani sau conflicte de interese sunt supuşi în Moldova riscului de a fi mituiţi, susţine preşedintele Asociaţiei Telejurnaliştilor Independenţi, Aneta Grosu, transmite IPN.

Ea a specificat, în cadrul unui eveniment despre transparenţa averilor persoanelor publice, că nu doar jurnaliştii de investigaţie sunt supuşi acestui risc, ci şi toţi ceilalţi din breaslă, pentru că autorităţile nu-şi doresc să sprijine jurnaliştii care descoperă şi scot la iveală cazuri despre spălări de bani sau corupţie.

Aneta Grosu a menţionat că există multe tentative de mituire a jurnaliştilor ca să tacă, iar faptul că cineva poate să întindă o cursă unui jurnalist este foarte mare. „Au fost cazuri când anumite persoane au încercat să cumpere cu bani un jurnalist numai ca să stopeze investigarea unui caz. Este un lucru grav, iar tentativele de corupere a presei trebuie să fie discutate mai mult în spaţiul public”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Telejurnaliştilor Independenţi.

În acelaşi context, Aneta Grosu a menţionat că lipsa unui serviciu juridic în redacţiile de presă duce deseori la autocenzurarea jurnaliştilor, de frică să nu fie traşi la răspundere penală.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment sprijinit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului „Consolidarea Societăţii Civile în Moldova” (MCSSP), implementat de FHI 360.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.