Jurnaliștii pot pretinde individual la Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică

Jurnaliștii în particular, nu doar redacțiile în ansamblu, pot pretinde din acest an la Premiul acordat anual de Consiliul de Presă din Republica Moldova. La ședința Consiliului de Presă din 26 august, membrii Consiliului au modificat în acest sens Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului, ediția 2020, transmite IPN.

Astfel, redacțiile vor putea propune cel mult doi candidați la Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică. Decizia trebuie să fie adoptată colectiv, iar scrisoarea înaintată în acest sens către Consiliul de Presă trebuie să fie semnată de conducătorii instituției de presă și cel puțin trei jurnaliști din echipa de creație. Scrisoarea va mai conține și fapte verificabile despre jurnalist care fac dovada jurnalismului etic. Pot propune candidați-jurnaliști la acest premiu și organizațiile neguvernamentale. Jurnaliștii care sunt membri activi ai Consiliului de Presă nu pot fi înaintați în concurs pe durata mandatului.

Prevederea a fost votată ca urmare a propunerii președintei Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, care consideră că astfel vor putea fi apreciați jurnaliștilor fideli eticii și deontologiei profesionale, chiar dacă redacția unde este angajat a admis încălcări ale Codului Deontologic. „O mare parte a activității jurnalistului nu se vede în materialul publicat. Astfel, pentru că redacția în ansamblu pe alocuri nu a respectat Codul Deontologic, uneori este descalificat neargumentat jurnalistul”, a adăugat Viorica Zaharia.

Conform prevederilor Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului de decernare a Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2020, candidaturile la concurs vor putea fi propuse în perioada 1-15 septembrie. În aceste 15 zile, redacțiile se pot autopropune sau pot fi propuse de orice companie/organizație de orice formă de proprietate sau de către consumatorii de produse media. Totodată, redacțiile și organizațiile neguvernamentale vor putea propune și jurnaliști ca persoane fizice. Propunerile se vor face prin intermediul unei scrisori adresate Consiliului de Presă care va conține dovezi ale atașamentului candidaților față de jurnalismul bazat pe etică și deontologie profesională. Până la 20 septembrie, Consiliul de Presă va examina propunerile și va publica lista candidaților admiși la concurs.

A doua etapă a concursului ține de procesul de monitorizare și punctare. Procedura respectivă prevede votul public, când fiecare consumator de media poate oferi candidaților, pe platforma online www.mediaforum.md, până la zece puncte săptămânal de pe un calculator, iar votul public va reprezenta 25% din ponderea totală a voturilor. Aceeași procedură mai prevede că 75% din ponderea voturilor o va reprezenta votul unui grup de experți și a membrilor Consiliului de Presă. Procedura de monitorizare și punctare se va desfășura în perioada 20 septembrie-31 octombrie.

După 31 octombrie, Consiliul de Presă va cumula punctajul participanților oferit de public, experți și membrii Consiliului de Presă și va publica lista finaliștilor concursului. La o ședință specială închisă din noiembrie Consiliul de Presă va decide cine dintre finaliști va fi desemnat laureat al Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2020. Regulamentul prevede și dreptul Consiliului de Presă să nu acorde premiul dacă va considera că niciunul dintre finaliști nu îl merită. Potrivit lui Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă, la baza deciziei argumentate de a nu acorda premiul pot sta doar rațiuni de ordin etic și deontologic.

Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică va fi înmânat la Forumul Mass-Media 2020, planificat pentru ultima săptămână a lunii noiembrie.

Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică este acordat de Consiliul de Presă din anul 2015, în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor profesioniștilor media în acest domeniu. În anul 2015, premiul a fost înmânat Biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă, în 2016 - portalului Anticoruptie.md, în 2017 – săptămânalului „Ziarul de Gardă”, în 2018 – ziarului „SP” din Bălți, iar în 2019 – postului de televiziune TV8. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.