Jurnaliştii încalcă dreptul la viaţa privată a persoanelor pentru ştiri senzaţionale

În goana după senzaţional şi după detalii picante, care ar putea să facă mai multe vizualizări site-urilor şi posturilor TV, presa din Republica Moldova încalcă dreptul la viaţa privată şi intimă a persoanelor protagoniste din materiale. Constatările au fost făcute de către reprezentanţi ai societăţii civile care s-au întrunit la discuţia publică „Dreptul la viaţa privată în mass-media”, transmite IPN. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul de Presă din Republica Moldova şi Asociaţia Presei Independente (API).

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a menţionat că există multe cazuri când mass-media încălcă norma deontologică, dar şi prevederile legale, atunci când este vorba de viaţa privată şi intimă a persoanelor. „Foarte mulţi colegi de-ai noştri, din păcate, recurg la încălcări flagrante ale dreptului la viaţa privată şi intimitate”, a spus Petru Macovei. Potrivit lui, într-un caz recent, un post TV cu acoperire naţională a difuzat un material în care a încălcat flagrant dreptul la viaţa privată şi intimă. „Probabil, în goana aceasta după raiting, unii colegi nu acordă atenţie deontologiei profesionale şi nu se gândesc suficient de mult la drepturile altor persoane despre care relatează publicului”, a subliniat secretarul Consiliului de Presă.

El a spus că dacă mass-media nu va înţelege că dreptul la viaţa privată, la fel ca şi alte drepturi ale omului, este sfânt, atunci, probabil, va fi nevoie să fie înăsprită legea. „Noi nu vrem să fie înăsprite legile, deoarece jurnaliştii nu-şi doresc să existe legi mai severe care să-i pedepsească pentru orice încălcare, de aceea ar fi bine să înţelegem că drepturile omului trebuie să fie respectate şi să tratăm fiecare protagonist al subiectului jurnalistic cu multă atenţie, pentru a nu face mai rău”, a spus Petru Macovei. Recomandarea în acest sens este ca breasla jurnalistică să înţeleagă că există limite peste care nu este admisibil să se treacă.

Preşedintele Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a menţionat că discuţia publică a pornit anume de la acel reportaj difuzat de către postul TV. Potrivit ei, este apreciabil modul în care a reacţionat opinia publică, comunitatea internautică, societatea civilă care au semnat o declaraţie prin care au boicotat postul TV cerând ca să fie aduse scuze publice cu aceeaşi greutate cu care a fost difuzat materialul, în orele de maximă audienţă, în primul reportaj în buletinul de ştiri.

Prezent la eveniment, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, a menţionat că pentru a evita astfel de situaţii, pentru ca jurnaliştii să deprindă a respecta dreptul la viaţa privată, trebuie ca fiecare instituţie media să-şi reglementeze activitatea pe interior.

Reprezentanta Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Victoria Apostol, a subliniat că atunci când se lucrează asupra unui material, fiecare reporter trebuie să anticipeze, în primul rând, care va fi impactul informaţiilor difuzate. De asemenea, trebuie să fie organizate diferite cursuri şi trainguri pentru jurnalişti ca aceştia să perceapă mai bine când are loc o încălcare a dreptului la viaţa privată şi intimă.

Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului „Promovarea celor mai bune practici de reflectare a drepturilor omului în mass-media”, implementat cu suportul organizaţiei Civil Rights Defenderfs.

  • petru macovei despre dreptul la viata privata.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.