Jurnaliştii din R. Moldova se pronunţă pentru crearea unui club de presă care să apere interesele breslei
Directori de ziare şi de ONG-uri în domeniul mass-media din R. Moldova se pronunţă asupra necesităţii creării unui club al presei, care să apere interesele instituţiilor media şi ale jurnaliştilor.
Constantin Tănase, director fondator al cotidianului naţional “Timpul de dimineaţă”, a declarat pentru Info-Prim Neo că ideea unui club de presă nu e nouă, ea discutându-se de mult timp în cercurile jurnalistice de la Chişinău. Ziariştii din R. Moldova nu au un sindicat care să le apere interesele, deşi există două uniuni jurnalistice, care, din varii motive, există doar pe hârtie, afirmă Tănase. El susţine că este nevoie de un club al presei, ceva de genul celui român, care ar fi o asociere benevolă a directorilor de instituţii media, redactorilor-şefi, liderilor de opinie şi ziariştilor simpli, inclusiv de diferite culori politice, - asociere pe principiile deontologiei profesionale şi libertăţii presei. Publicistul susţine că din acest club nu ar trebui să facă parte patronii din presă, în cazul în care aceştia nu sunt şi fondatori, şi ziarişti, deşi ei nu trebuie excluşi din ecuaţie. „Anume clubul de presă ar trebui să găsească formula dialogului cu patronii care ar putea proteja şi ziariştii, dar şi politicile editoriale ale instituţiilor de presă”, a declarat Tănase.
Potrivit directorului publicaţiei „Jurnal de Chişinău” Val Butnaru, s-au făcut mai multe încercări de a face în R. Moldova un club de presă şi nu ar trebui de inventat nimic nou. La Bucureşti funcţionează, destul de bine, Clubul ziariştilor români, format din directorii de ziare care dezbat atât problemele importante din societate, cât şi cele din presă. Ceea ce se face în R. Moldova este mai mult un club de discuţii, care rămân fără consecinţe şi aplicaţii practice. E timpul ca acesta să devină o instituţie de care autorităţile să ţină cont, după modelul celui de la Bucureşti, orice decizie a căruia influenţând deciziile politicienilor, a declarat Butnaru.
Redactorul-şef al săptămânalului „Săptămâna”, Viorel Mihail, de asemenea pledează pentru crearea unui asemenea club, care să nu fie politizat, dar să apere interesele jurnaliştilor.
Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice Libere APEL, declară că întotdeauna a considerat oportun un club al presei, acum însă crearea acestuia a devenit imperioasă, pentru că presa este mai constrânsă astăzi ca oricând. „Este nevoie de un club care să protejeze presa, să-i poată apăra drepturile şi libertăţile, să aducă solidaritate în rândurile presei. Oricine poate fi membru al clubului, aderarea fiind absolut benevolă şi nediscriminatorie, dar din momentul aderării principiul de bază este respectarea normelor deontologice ale presei. Membrii acestuia trebuie să fie cei care fac presa, precum şi ONG-urile care sprijină presa, dar nu patronii care urmăresc propriile interesele”, a conchis Dorogan.
În prezent, în R. Moldova există un Club al presei organizat de Centrul Independent de Jurnalism.