Furnizorii de servicii media cer dreptul să decidă independent ora, frecvența, durata și formatul dezbaterilor electorale. Actualmente legea prevede organizarea dezbaterilor electorale doar în prime time, în regim live. Acest lucru, potrivit jurnaliștilor și experților media, creează impedimente în informarea cetățenilor întrucât concurenții electorali nu pot fi în mai multe locuri în același timp.
Vasile State, autor al unui proiect de ajustare a unor prevederi din Codul Electoral, care vizează reflectarea alegerilor în mass-media, a precizat că propune eliminarea obligativității de a organiza dezbateri electorale doar în prime time. Furnizorii vor stabili independent frecvența, ora începerii, durata și formatul emisiunii. Vor rămâne obligate să organizeze dezbateri electorale doar serviciile generaliste sau de știri ale furnizorilor de servicii media.
Președintele Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi, coautor al proiectului, a menționat că în țară sunt peste 100 de furnizori de servicii media, unii dintre care nu dispun de spațiu potrivit pentru a se conforma prevederilor de a organiza dezbateri electorale în format live. Mai ales că, pentru a transmite în direct, este nevoie și de echipament, și de personal suplimentar. „Practica arată că cine a vrut să respecte legea a chemat câte un concurent electoral și a mimat dezbaterile, fapt care vine în detrimentul publicului”, a spus Ion Bunduchi.
Moderatoarea TV Lorena Bogza susține că, de regulă, se întâmplă că televiziunile organizează dezbateri la aceeași oră, iar candidații își trimit reprezentanții, ceea ce este în detrimentul alegătorului. Este important ca anume candidații să fie prezenți, întrucât cetățeanul trebuie să-și cunoască candidații, care însă nu pot fi în mai multe locuri în același timp. Jurnalista crede că norma care obligă organizarea dezbaterilor în prime time trebuie exclusă din lege, întrucât creează mai multe probleme decât soluții.
O altă jurnalistă, Renata Lupacescu, spune că, din experiența anterioară, a constatat că unii jurnaliștii au fost nevoiți să înregistreze dezbaterile pentru a le putea difuza în prime time. Astfel că telespectatorul a putut urmări același candidat, în același timp, la mai multe posturi TV. Renata Lupacescu propune ca norma privind dezbaterile electorale în direct să fie modificată, pentru că concurenții electorali sunt așteptați și în teritorii, lucru care în condițiile unui prime time este mai dificil.
Deputata Maria Ciobanu a menționat că modificările propuse sunt imperios necesare, dar trebuie de găsit o soluție pentru moderatorii care se transformă pe alocuri în anchetatori. Și deputatul Vasile Năstase a spus că a fost înregistrat un proiect de lege cu privire la mass-media și respectivele completări vor fi oportune.
Potrivit președintelui Asociației Presei Independente lui Petru Macovei, subiectul este cu atât mai important cu cât se apropie alegerile prezidențiale. Propunerile în cauză au fost transmise, încă în luna februarie, la Parlament, Ministerul Justiției și Comisia Electorală Centrală, organizându-se mai multe discuții. „Contăm pe ajutorul deputaților pentru a promova aceste amendamente, pentru a construi o legislație care să răspundă interesului public”, a spus Petru Macovei.
Proiectul de modificare a legislației a fost elaborat de experții media în cadrul unui proiect al Fundației Soros-Moldova.