Jurnalist-investigator RISE: „Răpirea oamenilor este o practică multianuală în Moldova”

Miercuri, 14 aprilie, reprezentanții organelor de drept din Moldova sunt așteptați în Parlament la ședința Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică cu rapoarte privind circumstanțele răpirii ex-magistratului ucrainean Nikolai Ceaus în data de 3 aprilie, transmite IPN cu referință la serviciul de presă al Parlamentului.

Conform agendei de lucru a Comisiei, sunt convocați raportori din Serviciul de informație și securitate (SIS), MAI și Procuratura generală a Moldovei.

Într-un comentariu pentru IPN, jurnalistul-investigator Vladimir Thorik din Moldova a opinat că „organele de drept din Moldova ar putea constata multe lucruri interesante și de importanță socială, dacă și-ar propune să examineze circumstanțele sosirii lui Ceaus la Chișinău în 2016 și a persoanelor care au asigurat timp de patru ani aflarea lui pe plaiul moldav”.

Vladimir este un jurnalist RISE Moldova, coautor în cadrul unei serii de investigații jurnalistice internaționale privind influența serviciilor speciale străine asupra politicienilor din Moldova. La sfârșit de martie-început de aprilie a anului 2021, în cooperare cu colegii săi din Слiдство.инфо, jurnalistul a dat publicității două anchete: privind evacuarea lui Ceaus din Kyiv la Chișinău în 2016 și intrarea în Moldova a unui grup de cetățeni ucraineni cu pașapoarte sub acoperire, care, posibil, l-au răpit pe magistrat în aprilie 2021.

„Răpirea lui Ceaus este reluarea operațiunii speciale din anul 2016, când judecătorul din Kyiv a putut fi evacuat la Chișinău cu participarea serviciului de contraspionaj militar al Ucrainei, persoanelor din anturajul președintelui de atunci al Ucrainei Petro Poroshenko și a oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. Pasivitatea structurilor de forță moldovenești în investigarea corupției la nivel înalt și utilizarea organelor de drept în interesul personal al politicienilor a condus la faptul că Moldova a ajuns să fie un loc de tranzit pentru serviciile speciale străine, pe care politicienii corupți le folosesc în interes propriu”, consideră Thorik.

Jurnalistul RISE a stăruit că „răpirea oamenilor este o practică multianuală în Moldova”.

„Am relatat câțiva ani în urmă cum din Chișinău și din alte orașe ale republicii an de an sunt răpiți și transportați în regiunea transnistreană cetățeni ai Moldovei. Dar nimeni din administrația transnistreană nu a fost tras la răspundere și, mai mult ca atât, ei continuă să beneficieze nestingherit de Aeroportul Internațional Chișinău. Având în vedere inexistența unei condamnări legale în cazul răpirilor precedente, nimic surprinzător în actuala întâmplare, când un grup de persoane îl scoate într-o direcție necunoscută pe încă un cetățean, de această dată, străin”, consideră Vladimir Thorik.

Câteva zile în urmă, ex-ministrul MAI Alexandru Jizdan, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8 a specificat că în cadrul activității Comisiei speciale privind răpirea lui Ceaus deputații își propun suplimentar să elucideze circumstanțele sosirii lui Nikolai Ceaus în anul 2016 în Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.