Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat a comunicat guvernelor Federației Ruse și Republicii Moldova cauza Zubco v. Republica Moldova și Federația Rusă. Cauza se referă la interdicția accesului în regiunea transnistreană a juriștilor Promo-LEX. Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru, director al Programului Drepturile Omului, a declarat într-o conferință de presă că aceste interdicții rămân valabile și acum. Persoanele vizate nu-și pot desfășura activitatea de apărători ai drepturilor omului și nu pot reprezenta pe deplin cetățenii în stânga Nistrului, transmite IPN.
În acest caz particular – Zubco v. Republica Moldova și Federația Rusă– administrația de facto de la Tiraspol a interzis accesul în regiune reclamantului care s-a născut în acest teritoriu. Interdicția este aplicată din cauza activităților sale în domeniul drepturilor omului realizate la Asociația Promo-LEX și a poziției luate de acesta și de Asociație cu privire la încălcările drepturilor omului din regiune. O astfel de interdicție este aplicată în privința tuturor juriștilor și avocaților Promo-LEX. În privința unor avocați Promo-LEX, interdicția este aplicată și de guvernul Federației Ruse în privința accesului pe teritoriul său.
De asemenea, spune Vadim Vieru, mai este și o cauză penală pornită de așa-numitul comitet de securitate de la Tiraspol, iar din 2015 și până acum nu este clar statutul ei.
Alexandru Zubco, șef al Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatul Poporului, spune că se atestă lipsa unui mecanism de protecție a apărătorilor drepturilor omului. A fost și anterior, de prin anii 2000, filat de serviciile secrete de la Tiraspol. A participat activ la documentarea mai multor dosare care acum sunt probleme strategice puse pe agenda de negocieri. În 2014, când a încercat să intre în regiune pentru activități profesionale, securitatea transnistreană l-a informat că autoturismul său are interdicție de a intra, nemotivat. A continuat să desfășoare activități deplasându-se cu mijloace de transport publice. Ulterior, s-a constatat că interdicția are legătură cu activitatea sa în cadrul Asociației Promo-LEX.
Asociația Promo-LEX notează că Guvernul Republicii Moldova are obligația de a acționa, mai ales că e un caz foarte specific. Guvernul nu a depus suficiente eforturi pentru ca apărătorii drepturilor omului să-și desfășoare activitatea în regiunea transnistreană. Promo-LEX face apel către autoritățile Republicii Moldova, dar și către organizațiile internaționale care au în mandat monitorizarea situației drepturilor omului din regiune să se documenteze și să monitorizeze situația mai bine, iar Guvernul să depună eforturi concrete care să ducă la deblocarea situației.