Jumătate din tinerii apţi pentru armată preferă să facă studii
Numărul recruţilor prezentaţi la centrele militare pentru încorporarea în Forţele Armate s-a redus semnificativ, atât din cauza factorilor demografici, cât şi celor de natură socio-economică. Informaţia a fost prezentată în cadrul şedinţei Comisiei de Stat pentru încorporarea în Forţele Armate, joi, 5 aprilie, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit şefului Direcţiei personal, colonel Eduard Ohladciuc, din numărul total al recruţilor examinaţi pentru încorporare 54,9% au avut dreptul la amânare. Circa 97% din persoanele cu drept de amânare au obţinut acest privilegiu pentru continuarea studiilor, iar 3,2 % au fost amânaţi din motive familiale.
Cifrele denotă şi o descreştere şi a numărului tinerilor încorporaţi din oraşe comparativ cu cei din sate. Peste 71% dintre tinerii încorporaţi în Forţele Armate provin din sate şi doar 29% din oraşe.
Potrivit legislaţiei naţionale, încorporarea tinerilor în serviciul militar în termen se desfăşoară de patru ori pe an, iar durata stagiului militar în Forţele Armate este de 12 luni.
În anul 2011 în Forţele Armate au fost încorporaţi 3720 de recruţi, dintre care 2300 în Armata Naţională, 1300 în Trupele de Carabinieri şi 120 în Serviciul de Grăniceri.