Jumătate din populaţia R. Moldova consumă apă potabilă poluată
În R. Moldova circa 2 mln de oameni utilizează în consumul zilnic apă poluată. Lipsa apei potabile în gospodăriile oamenilor este cauzată de starea deplorabilă a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în localităţile urbane, dar şi de inexistenţa apeductelor la sate, afirmă specialişti ai Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale (MERN), citaţi de Info-Prim Neo.
Potrivit datelor prezentate joi, 20 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, 50% din numărul total al locuitorilor ţării consumă apă poluată. În opt din zece fântâni şi izvoare apa nu corespund normativelor sanitare.
Consumul zilnic al apei poluate pune în pericol starea sănătăţii, în special, a persoanelor în vârstă, a invalizilor şi a copiilor. Pe zi ce trece calitatea apei din fântâni se înrăutăţeşte, a menţionat pentru Info-Prim Neo Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste. Potrivit sursei citate, nici apa din apeduct nu corespunde normelor în vigoare. Din cauza avariilor, a sistărilor în procesul de alimentare, se creează condiţii pentru dezvoltarea bacteriilor patogene în ţevi. Ca rezultat, apa se contaminează.
Investigaţiile Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă arată că circa 40% dintre mostrele de apă cercetate au abateri de la normele igienice la indicii poluării microbiene.
“În aceste condiţii s-a dublat morbiditatea în urma maladiilor cauzate de poluarea apei. Circa 80% din maladiile legate de calitatea nesatisfăcătoare a mediului sunt provocate de poluarea excesivă a apei potabile şi doar 20% - de ceilalţi factori de mediu. Din cauza calităţii apei, speranţa de viaţă a fiecărui sătean se reduce cu 4-5 ani”, au apreciat specialişti de la Ministerul Sănătăţii.
Ecologiştii consideră că o soluţie reuşită pentru ieşirea din impas ar fi implementarea proiectelor de îmbunătăţire a calităţii apei, dar şi conştientizarea de către populaţie a riscurilor la care se expune în momentul aruncării deşeurilor în locurile neautorizate. Potrivit specialiştilor, în urma proiectelor implementate până în anul 2015 toată populaţia R. Moldova va trebui sa aibă acces liber la apă curată.
La 22 martie se marchează Ziua Mondială a Apei, conform hotărârii Asambleei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 1992.