Jumătate din gunoiștile din Republica Moldova sunt neautorizate, #FărăDeșeuri

În Republica Moldova sunt de două ori mai multe gunoiști decât localități, fiind înregistrate peste 3800 de gunoiști și 1600 de localități. 90% din deșeuri se depozitează în gropi de gunoi (movile) și doar 0,3% din gunoiștile autorizate corespund legislației de mediu. Jumătate din gunoiștile din Republica Moldova  sunt neautorizate. Date în acest sens au fost prezentate de organizațiile neguvenamentale „Moldova #FărăDeșeuri” și „EcoVisio”, în cadrul unui atelier informativ, cu genericul „Gunoiul. De la problemă la soluție”, transmite IPN.

Reciclarea unei conserve de aluminiu economisește 95% din energia necesară pentru producerea unei noi conserve. În același timp, o baterie contaminează 20 de metri pătrați de sol sau 400 de litri de apă, iar în acest caz soluția ar fi să cumpărăm și să folosim baterii reîncărcabile, au menționat responsabili de la „Moldova #FărăDeșeuri” și „EcoVisio”.

Ecologiștii de la cele două ONG-uri au precizat că atât metalele, cât și sticla, pot fi reciclate la nesfârșit, iar în acest caz economisim și salvăm resursele naturale. Reciclarea metalelor necesită mai puțină energie și apă decât extragerea minereurilor feroase. Totodată, în procesul de reciclare a metalelor și a sticlei se emit mai puține gaze de seră decât la producerea din materiale noi.

Hârtia nu poate fi reciclată la infinit, ci doar de 5-7 ori. O tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci, 1438 de litri de petrol, 3 metri cubi de suprafață la gunoiște, 4 mii kW de energie, peste 26 de mii de litri de apă.

Fumul de la arderea frunzelor conține mai multe substanțe cencerigene decât fumul de țigară, dar, în cazul compostării, frunzele pot fi transformante în fertilizant prețios, au relevat ecologiștii de la „Moldova #FărăDeșeuri” și „EcoVisio”.

Gunoiul din râuri ajune în mări și oceane, iar 85% din gunoiul din Marea Neagră îl reprezintă plasticul. Anual în lume se produc 400 de milioane de tone de plastic, dar este reciclat doar 9% din acesta. Singura fabrică de reciclare a plasticului din Republica Moldova se află la Peresecina, raionul Orhei.

Potrivit responsabililor de la cele două organizații neguvernamentale, din lucrările de renovare a unei clădiri se generează mai multe deșeuri decât din lucrările de construcție a unui edificiu nou. Prin lege este interzisă aruncarea gunoiului de construcție în containerele de uz casnic. În cazul încălcărilor în acest sesns, persoanele vinovate sunt amendate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.