Un studiu econometric al costurilor de instruire a cadrelor medicale din Republica Moldova, coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sugerează faptul că sistemul de învăţământ medical din ţară pregăteşte prea multe persoane (ţinând cont de capacităţile reale de absorbţie ale prestatorilor naţionali de servicii medicale) şi stabileşte taxe de studii prea mici, subvenţionându-le din impozitele achitate de contribuabilii moldoveni. În plus, există o neîndeplinire sistematică a obligaţiei asumate de către studenţii care beneficiază de burse de stat, de a munci pentru prestatorii din sectorul public, în pofida faptului că li s-a oferit o subvenţie. Astfel, potrivit autorilor studiului, jumătate din cheltuielile pentru instruirea medicilor sunt irosite, transmite IPN.
Cinci ani de studii medicale universitare îi costă pe contribuabilii din Republica Moldova 13 500 dolari, în cazul unui student finanţat de la buget, pe când studiile în bază de contract pentru acelaşi profil costă 9 300 dolari (suma brută a taxelor pentru studii). Cifrele mai relevă faptul că trei ani de studii la rezidenţiat, la profilul terapeutic, costă 9 400 de dolari pentru studenţii finanţaţi de la buget şi 5 400 de dolari pentru studenţii care îşi fac studiile la contract. Pentru asistenţii medicali şi alte cadre medicale cu studii medii de specialitate, cei trei ani de instruire costă 3 000 de dolari pentru studenţii finanţaţi de la buget şi 2 000 de dolari pentru cei înmatriculaţi în bază de contract.
În acest context, specialiştii OMS accentuează faptul că modalitatea în care este finanţată instruirea medicilor, asistenţilor medicali şi altor cadre medicale creează stimulente puternice ce promovează exodul de creiere. Autorii vin cu sugestii de implementare a unor mecanisme îmbunătăţite de finanţare, urmând experienţa altor ţări. Astfel, ideea precum că ţările de destinaţie ar putea să ramburseze sumele investite în instruirea cadrelor medicale a fost analizată drept una din posibilele soluţii de compensare a pierderilor asociate cu exodul de creiere. În viziunea specialiştilor, pare rezonabilă semnarea unui acord oficial cu privire la instruirea unui grup de cadre medicale între instituţia de învăţământ şi un angajator, un grup de angajatori sau un minister.
Totodată, experţii recomandă implementarea unui sistem de evidenţă contabilă bazat pe management, care ar oferi informaţia necesară pentru a ajuta la procesul decizional. De exemplu, dacă toate cele 118 specializări postuniversitare pot fi oferite în Republica Moldova într-un mod cost-eficient sau dacă acestea ar trebui să fie contractate din afară, sau dacă responsabilităţile pentru pregătirea asistenţilor medicali şi altor cadre medicale cu studii medii de specialitate ar putea fi reatribuite între colegiile de medicină.
Studiul a fost efectuat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.