Judecătorul Vladislav Clima pleacă din sistem. A depus cerere de demisie

Judecătorul Vladislav Clima, președinte al Curții de Apel Chișinău, pleacă din sistem. Cererea de demisie a magistratului a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii în ședința de vineri, transmite IPN.

Anunțul despre depunerea cererii de demisie a fost făcut de către președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, în debutul ședinței. În urma examinării, cererea de demisie a fost aprobată.

Vladislav Clima a fost numit președinte la Curtea de Apel Chișinău prin decretul semnat de Igor Dodon, pe data de 2 septembrie 2020, pe un termen de patru ani. Numirea acestuia a fost criticată dur de opoziția de atunci, dar și de societatea civilă, care menționau că judecătorul Vladislav Clima este unul dintre cei care au menținut decizia de anulare a alegerilor în Chișinău din 2018.

În luna mai 2021, președintele Maia Sandu a anulat decretul de numire a lui Vladislav Clima la președinția Curții de Apel. Potrivit șefei statului, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. Ulterior Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat decretul prezidențial, iar Președinția a contestat hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău. Curtea de Apel a solicitat Curții Supreme de Justiție strămutarea cauzei la o altă instanță de judecată egală în grad. În consecință, CSJ a decis strămutarea cauzei la Judecătoria Bălți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.