Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, magistratul Alexandru Gheorghieș, cercetat pentru îmbogățire ilicită, pleacă din sistemul judecătoresc. Cererea de demisie a judecătorului a fost aprobată marți de către Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN.
Cererea a fost examinată în lipsa magistratului. Fiind suspusă votului, chestiunea a fost susținută cu votul a șapte membri CSM. Copia hotărârii este transmisă președintelui țării.
Judecătorul Alexandru Gheorghieș a fost reținut pe 16 noiembrie, fiind bănuit de îmbogățire ilicită. În urma perchezițiilor efectuate în biroul și la domiciliul judecătorului, au fost ridicate mijloace bănești proveniența cărora magistratul nu a putut-o justifica.
Contactată de IPN, procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media, a declarat că pe 11 martie în privința magistratului a fost aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile.
„În prezent se administrează probe prin audieri, ridicări de documente, expertize. Se stabilesc circumstanțe noi și importante pentru stabilirea adevărului judiciar. În termene proxime urmărirea penală urmează a fi finalizată. Menționăm că pe acest caz mai sunt vizați încă patru complici ai acestuia”, a mai spus Mariana Cherpec.
Demisia judecătorului de la Curtea de Apel Bălți vine la câteva zile de la aprobarea de către CSM a cererii de demisie a președintelui Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima. Tot atunci, Consiliul a aprobat demisiile altor trei magistrați, printre care și Sergiu Bularu, care a admis demersul de suspendare a executării pedepsei de către Veaceslav Platon. De asemenea, este vorba despre Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul, care anul trecut a fost văzut la o întâlnire cu unul dintre avocații deputatului fugar Ilan Șor. Al treilea magistrat este Ion Cazacu de la Judecătoria Drochia, cu sediul Glodeni, care a fost suspendat din funcție în 2014, după ce ar fi primit 10 mii de lei de la un inculpat. El a fost judecat ulterior pentru luare de mită, însă revenise în sistem în 2019, după ce fusese achitat.