Judecătorii şi procurorii din R. Moldova vor putea studia hotărâri CEDO pe cauze împotriva Moldovei în limba de stat
Judecătorii şi procurorii din R. Moldova vor putea studia hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pe cauze împotriva R. Moldova în limba de stat. Organizaţia obştească „Juriştii pentru drepturile omului” a asigurat traducerea deciziilor CEDO pe cauze moldoveneşti pronunţate până la 31 decembrie 2005.
Potrivit organizaţiei, primele trei volume, care sunt deja disponibile, includ hotărârile şi deciziile pronunţate în perioada între 12 septembrie 1997 şi 31 decembrie 2005. Cel de-al patrulea volum al lucrării va apărea la sfârşitul lunii februarie 2008 şi va include hotărârile şi deciziile pronunţate în anul 2006. Hotărârile şi deciziile sunt sistematizate în funcţie de data pronunţării lor de Curtea de la Strasbourg.
Publicaţia a apărut în o mie de exemplare. Acestea vor fi distribuite gratuit judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, principalelor biblioteci, autorităţi publice şi organizaţiilor non-guvernamentale care se ocupă de apărarea şi promovarea drepturilor omului.
Publicaţia a fost elaborată, cu precădere, cu scopul de a înlătura barierele lingvistice apărute la aplicarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi de a asigura un mai bun acces al specialiştilor la jurisprudenţa CEDO.
Organizaţia intenţionează să traducă şi să publice hotărârile şi deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în cauzele ulterioare.
Traducerea şi publicarea acestor hotărâri şi decizii a fost făcută în cadrul unui proiect realizat cu suportul financiar al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia.
Până în prezent, R. Moldova a fost condamnată în peste 100 de cauze la CEDO, dintre care circa 60 în anul 2007, precizează Info-Prim Neo.