Judecătorii încalcă principiul publicităţii procesului de judecată în dosarele „7 aprilieˮ, IDOM
Judecătorii continuă să desfăşoare şedinţele de judecată în dosarele „7 aprilieˮ în birourile personale, fapt care duce inevitabil la imposibilitatea publicului de a participa la şedinţe şi, astfel, se încalcă principiul asigurării publicităţii procesului de judecată, atenţionează Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), transmite Info-Prim Neo.
La prezentarea raportului preliminar ca rezultat al monitorizării şedinţelor de judecată pe cauze legate de evenimentele din 7 aprilie 2009, Vasile Rotaru, expert IDOM, a menţionat că, deşi toate instanţele au panouri informative, în 33 la sută din judecătoriile din capitală nu este afişată informaţia despre când au loc şedinţele de judecată. „La judecătoria Centru afişarea listelor e mai mult o excepţie, acest lucru fiind făcut numai de câţiva judecători, iar în judecătoriile Buiucani, Ciocana şi Curtea de Apel listele sunt afişate cu regularitate”, a precizat Vasile Rotaru.
Potrivit expertului, în 39 la sută din cazurile monitorizate şedinţele de judecată s-au desfăşurat în biroul judecătorului. „În comparaţie cu perioada trecută de monitorizare, când aproape 50 la sută din şedinţele de judecată monitorizate au avut loc în biroul judecătorului, în perioada a doua această rată s-a schimbat spre bine, fiind de 39 la sută. Judecătorii ar trebui să întreprindă măsuri privind rezervarea sălii de judecată pentru ora la care este fixată şedinţa, mai ales că se cunoaşte că numărul de persoane care participă la astfel de şedinţe este mare”, a menţionat Vasile Rotaru.
Expertul IDOM a mai spus că judecătorii sunt manifestă indiferenţă, abuzează de statutul pe care îl au şi îşi permit să înceapă şedinţele de judecată cu întârziere. Monitorizarea a arătat că 61 la sută din şedinţe au început mai târziu decât ora fixată.
Vasile Rotaru a menţionat că ar fi recomandabil să fie întreprinşi unii paşi pentru o mai bună funcţionare a judecătorilor, care s-ar referi la începerea şedinţelor de judecată la timpul fixat, dotarea fiecărei săli de judecată cu drapelul şi stema Republicii Moldova, sancţionarea persoanelor care întârzie nemotivat etc.
Cel de-al doilea raport reprezintă produsul activităţii IDOM în cadrul proiectului „Monitorizarea înfăptuirii justiţiei pe cauze legate de evenimente din 7 aprilie 2009”, pentru perioada de monitorizare aprilie - iulie 2011.