Judecător CSJ, așteptat la Procuratură pentru a fi recunoscut bănuit de îmbogățire ilicită

Perchezițiile efectuate marți la Curtea Supremă de Justiție într-o cauză penală de îmbogățire ilicită s-au încheiat. Judecătoarea Tamara Chișca-Doneva, președintă interimară a instanței, a fost citată la Procuratura Anticorupție pentru ziua de 30 martie pentru a fi recunoscută în calitate de bănuită, transmite IPN.

Procuratura Anticorupție precizează că, urmare a obținerii acordului Consiliului Superior al Magistraturii, au fost efectuate percheziții în biroul, domiciliul și automobilul unui magistrat din cadrul CSJ. Acesta este suspectat că, în perioada anilor 2014-2021, deținând funcția de judecător, inclusiv exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale. Averea nu este justificată  în raport cu veniturile realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.

Procurorii au ridicat din biroul magistratului telefonul mobil și informația din calculator.

Tamara Chișca-Doneva activează în sistemul judecătoresc din anul 1987. În anul 2002 a fost numită prin decret prezidențial în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Prin hotărârea Parlamentului din iunie 2003, a fost numită în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, iar în martie 2021 CSM a dispus exercitarea interimatului funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție. Magistrata a fost acuzată în spațiul public de implicarea în hotărârea ce se referă la Centrul comercial „Gemeni”, dosar în care Republica Moldova a fost condamnată de CEDO.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE