Corupţia din sistemul judiciar distorsionează rolul justiţiei în societate, acela de garant al drepturilor şi libertăţilor fundamentale. De această părere este judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti, care, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, spune că dacă încurajăm tipologia magistratului necinstit, agresiv, incapabil să recunoască valoarea unor norme legale sau morale, suntem părtaşi la încurajarea incompetenţei. Magistrata a îndemnat autorităţile moldoveneşti să încerce combaterea corupţiei care există inclusiv în acest sistem, transmite IPN.
„Trebuie să identificaţi cauzele care conduc sau care perpetuează corupţia în sistemul judiciar pentru a recâştiga încrederea populaţiei. Poate există anumite influenţe din sfera politicului sau executivului”, a menţionat judecătoarea.
Camelia Bogdan e de părere că magistraţii trebuie să-şi conştientizeze rolul în societate. „Poate că neglijenţa, slaba pregătire sunt cauzate de absenţa unui real proces de formare continuă. Situaţia economică a Republicii Moldova ar trebui să ridice acest semn de întrebare. Legea nu trebuie şi nu poate fi plasată deasupra justiţiei. Dreptul nu decurge din lege, ci legea din drept. Nu avem nevoie de un drept, pur şi simplu, ci de un drept just. Din punctul meu de vedere, rolul magistratului din societate este acela de a aplica legea”, a opinat judecătoarea din România.
Magistrata îndeamnă autorităţile moldoveneşti să încerce combaterea corupţiei care există inclusiv în sistemul judecătoresc. „Încercaţi, dacă puteţi, să o combateţi atât prin îmbunătăţirea moralităţii magistraţilor, cu accent pe factorul educaţional, cu ameliorarea condiţiilor economice în care judecătorii îşi desfăşoară activitatea pentru reducerea stimulentelor economice ale comiterii unor acte”, a propus Camelia Bogdan.
Judecătoarea a menţionat că lipsa probităţii morale nu trebuie neapărat căutată în corupţie, ci de o anumită siguranţă pe care o au magistraţii că nu vor fi depistaţi sau nu vor fi traşi la răspundere, deoarece dosarele se muşamalizează. Camelia Bogdan a subliniat că dacă există şi se demonstrează că sunt magistraţi care nu-şi justifică nivelul de trai, atunci trebuie aplicată legea.