Uniunea Europeană le spune clar moldovenilor că sunt parte a familiei europene și vor fi depuse toate eforturile pentru ca Moldova să ajungă parte a comunității căreia îi aparține istoric. Declarația în acest sens a fost făcută de Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, după ce Consiliul European a decis să-i acorde Republicii Moldova statutul de candidat UE.
Vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat că obținerea statului de candidat este un moment istoric atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Republica Moldova. Țării i-a fost oferită oportunitatea „să devină în viitor membră a Uniunii Europene, o comunitate care este un simbol al păcii, al securității și prosperității pe continentul nostru”, menționează oficialul într-o postare pe o rețea de socializare, transmite IPN.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că Moldova, Ucraina și Georgia trebuie să facă „tema de acasă” înainte de a trece la urmatoare etapă a procesului de aderare la UE.
„Eu sunt convinsă că țările vor lucra foarte intens pentru implementarea reformelor necesare nu doar din cauză că ei vor să treacă la urmatorul pas de aderare la UE, dar în primul rând, deoarece aceste reforme sunt bune pentru țară, democrație și pentru cetățenii acestor țări. Sunt profund convinsă că decizia pe care am luat-o astăzi o să ne facă mai puternici, o să ajute Republica Moldova, Ucraina și Georgia să facă faţa agresiunii din partea Federației Ruse, dar și va consolida Uniunea Europeană, deoarece noi încă o dată am demonstrat la toată lumea că Uniunea Europeană este unită și puternică în momentele grele”, a remarcat președintele Comisiei Europene, la o conferință de presă desfășurată după ședința Consiliului European.
Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată la începutul lunii martie de către președintele țării, Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu.